Index Vakbarát Hírportál

Engedélyt kapott az USA-ban az első digitális pirula

2017. november 14., kedd 13:36

Először kapott engedélyt az Egyesült Államokban egy digitális gyógyszer, amely jelentést tud küldeni az orvosoknak arról, hogy beszedték-e – írja a New York Times. A pácienseknek egy speciális tapaszt kell magukon hordani, ez érzékeli a bevett gyógyszert, és kommunikál a telefonon futó applikációval. A betegek a hangulatukat és a pihenéssel eltöltött órák számát is megadhatják az alkalmazásban.

Végül minden információ egy adatbázisba kerül, amihez hozzáférést kap az orvos és az engedélyezett családtagok.

Az utóbbi miatt gondolják úgy sokan, hogy a digitális gyógyszer adatvédelmi rémálom. Sokféle eszköz bluetooth-kapcsolatát feltörték már hekkerek, miért pont egy adatgyűjtő tapasz lenne ez alól kivétel?  Vannak azonban nyilvánvaló előnyei is a digitális gyógyszernek, például az idős pácienseknél, akik elfelejtik bevenni a pirulákat.

Hasonló a helyzet az Egyesült Államok gyógyszerészeti hatósága, az FDA által engedélyezett, antipszichotikus Abilify nevű gyógyszer esetében is, amennyiben az orvosok a szedés félbemaradását kívánják megelőzni. Akik átesnek életük első pszichotikus epizódján, gyakran félbehagyják a kezelést, miután a gyógyszer beszedése után jobban lesznek. Egyelőre kérdéses, hogy a digitális Abilify eléri-e a várt hatást.

A gyógyszeres kezelések félbeszakítása vagy az előírásoknak nem megfelelő szedés bizonyos esetekben súlyos és drága következményekkel járhat. A New York Times által idézett szakértői becslések szerint az Egyesült Államokban az extra költség évente akár 100 milliárd dollárra is rúghat, többnyire azért, mert emiatt a páciensek betegebbek lesznek és/vagy kórházi kezelésre szorulnak.

A digitális Abilify még kísérleti stádiumban van, és a jövő évre tervezett piaci bevezetésre találják ki, hogy mennyibe is kerüljön. Könnyen lehet azonban, hogy az egészségbiztosítók nyomás alá helyezik a pácienseket, vagy legalábbis ösztönzőket találnak ki, hogy azok inkább a gyógyszerek digitális változatait szedjék.  

Rovatok