Index Vakbarát Hírportál

Rejtélyes kormányzati csomag megy az űrbe

2017. november 16., csütörtök 13:59

Péntek este a SpaceX az eddigi legtitkosabb küldeményét viheti fel az űrbe, az Egyesült Államok kormánya titkos műholdját, amiről csak annyit tudni, hogy a védelmi beszállító Northrop Grumman rakta össze.

A Zuma kódnéven futó küldetés célja ismeretlen.

Azt sem tudni, hogy melyik kormányzati ügynökség megrendelésére készült, és egészen pontosan milyen űreszközt bocsátanak fel.

Októberben vált publikussá a Zuma küldetés léte, amikor kiderült, hogy a SpaceX engedélyt kért a szövetségi kommunikációs bizottságtól (FCC) a Mission 1390 jelű küldetésre.  A beszállító Northrop Grumman csak annyit árult el róla, hogy igyekezett a leginkább megfizethető és a legkisebb kockázattal járó szcenáriót biztosítani neki.

Volt már a SpaceX-nek titkos rakománya, de azokban az esetekben legalább a megrendelő kilétét tudni lehetett. Dolgoztak az Egyesült Államok légierőjének is.

A rakéta felbocsátása a csomagot leszámítva teljesen átlagos lesz, és ezt is közvetíti a SpaceX. Az persze elképzelhető, hogy a műhold szabadon engedését már nem adják le élőben, nehogy kiszivárogjon valami.

Rovatok