Index Vakbarát Hírportál

A Vigyél haza gomb megmentheti az elveszett űrhajósokat

2017. december 6., szerda 10:19

Olyan szkafandert szabadalmaztattak amerikai mérnökök, ami automatikusan vissza tudja navigálni az űrsétán lévő űrhajóst, ha az valami okból elszakadt volna az űrhajótól, vagy űrállomástól. A space.com cikke szerint a vészhelyzeti rendszer akkor is meg tudná menteni egy elsodródott űrhajós életét, amikor társai már nem tudnának rajta segíteni. A kutatásfejlesztést az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA támogatja.

A találmány tulajdonképp nem más, mint egy “Vigyél haza” gomb, amit aktiválva a rendszer olyan helyzetekből is ki tudná menteni az űrhajóst, ahol nem állnak rendelkezésre GPS adatok, magyarázta Kevin Duda, a rendszer fő kifejlesztője, a cambridge-i Charles Stark Draper Laboratory űrrendszermérnöke. Az eszköz a következőkre lesz képes Duda szerint: kiszámítja a visszatéréshez szükséges optimális pályagörbét, figyelembe véve a rendelkezésre álló időt, oxigént, biztonsági szempontokat, és akár azt is, hogy eszméleténél-van-e az űrhajós.

“A hazavezető rendszer olyan fejlesztés, ami régóta hiányzik az űrruhákból. A jelenlegi űrruhákban egyáltalán nincs automata navigációs felszerelés, csak kézi, amit nem könnyű használni vészhelyzetben” – mondta Séamus Tuohy, a Draper Lab űrrendszer-fejlesztési igazgatója

A szabadalom alapja, hogy a rendszer képes az űrhajós mozgását, pozícióját, gyorsulását monitorozni, és az adatokat egy hozzá képes fix objektumhoz, az orbitális pályán mozgó űrhajóhoz viszonyítani. A rendszer navigációs, irányzék és kontrollmodulokból áll, ezeket többféle módon is lehet konfigurálni, az adott helyzethez igazítva. Például a navigációs modult be lehet úgy állítani, hogy GPS-adatokat használjon, vagy a látható objektumok alapján dolgozzon, vagy éppenséggel a csillagok állását vegye figyelembe. A rendszerhez kifejlesztett szoftver vizuális adatok és inerciális navigációs adatokra egyaránt támaszkodik.

A “Vigyél haza” rendszer itt lent, a földön is hasznos lehet, leginkább katasztrófahelyzetekben, például amikor rossz látási viszonyok közt kell életeket menteni, vagy mélyvízi búvároknak, ha elveszítik tájékozódó képességüket.

Rovatok