Index Vakbarát Hírportál

Botnetes kiberbűnözőt fogott az Europol

2017. december 6., szerda 08:23

Letartóztatták az Androméda nevű kiberbűnözői hálózat feltételezett vezetőjét Fehéroroszországban, közölték kedden illetékes tisztviselők. Az egyelőre nem megnevezett férfit az Andromeda hálózat felszámolását célzó, Fehéroroszország, Németország és az Egyesült Államok közös műveletének keretében fogták el, jelentette az MTI. A fehérorosz rendőrség közölte: a fehérorosz állampolgárt az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) segítségével "rosszindulatú" szoftverek árusításának gyanújával tartóztatták le. A hatóságok az Andromeda hálózat adminisztrátoraként írták le az elfogott személyt.

Az Andromeda hálózatot – amelynek felszámolását hétfőn jelentették be – botnetnek is nevezik, amely alatt megfertőzött számítógépek hálózatát kell érteni. Az Andromedát úgy alakították ki, hogy számítógépeket fertőztek meg az interneten keresztül, lehetővé téve hackereknek azt, hogy távolról, a számítógépek felhasználóinak tudta nélkül irányítsák a PC-ket kibertámadások végrehajtásához. Az Europol egy szóvivője kifejtette: a botnet kiberbűnözők internetes eszközeinek gyűjteménye, amely kártékony szoftverek terjesztésére, adathalászatra vagy más internetes csalásokra használható fel.

Az Andromeda az utóbbi években terebélyesedett ki, a Microsoft szoftvervállalat segítségével végrehajtott rendőrségi művelet jelentősége a hálózat által megfertőzött számítógépek számának és a botnet vírusterjesztő tevékenységének fényében nem csekély. Az Andromeda botnet felszámolását az Europol egy nemzetközi csapata készítette elő, kilenc ország bűnüldözési ügynökségei vettek benne részt.

A fehérorosz belügyminisztérium a letartóztatott kiberbűnözőről azt közölte, hogy 1983-as születésű, a Gomelszki terület lakosa. A Recorded Future nevű kiberbiztonsági vállalat azt állította: erős a gyanúja annak, hogy a letartóztatott férfi Ar3s (Árész), az orosznyelvű kiberbűnözői körök egyik kiemelkedő alakja. A cég szerint Ar3s több hacker eszköz mellett az Andromeda botnet készítője is.

A fehérorosz hatóságok közlése szerint Ar3s az Andromed elérését 500 dollárért (133 ezer forintért) értékesítette más kiberbűnözők számára, és további 10 dollárba (1330 forintba) került a szofverfrissítésekhez történő hozzáférés. A Microsoft szerint az Andromeda-csomagban 150 dollárért (40 ezer forintért) hozzá lehetett jutni egy keylogger, a klaviatúrán végzett billentyű-leütéseket feljegyző - jelszavak és felhasználónevek ellopásához hasznos - szoftverhez, illetve 250 dollárért (66 ezer forintért) még szofisztikáltabb, adathalászatot és akár kémkedést is lehetővé tevő lehetőségekhez juthattak Ar3s kliensei.

Rovatok