Index Vakbarát Hírportál

Új szereplője van a kereskedelmi rakétabiznisznek

2018. január 21., vasárnap 10:14

Az új-zélandi székhelyű Rocket Labs sikerrel pályára állította története első műholdjait, ezzel gyakorlatilag belépett a kereskedelmi rakétabizniszbe.  

A kereskedelmi rakétabiznisz lényege az, hogy sokan szeretnének műholdakat feljuttatni az űrbe, azonban ez egyelőre nem olyan egyszerű, mint valamit feladni a postán. Vannak nagyobb járművek, amik viszonylag ritkán, de felviszik a megrendelő cuccait az űrbe, ám ezek nagyban játszanak.

A kisebb eszközök csak utólag kerülnek fel a rakétára (ha van hely), miután a nagyobb megrendelők igényeit kielégítették. Erre a problémára szeretne megoldást nyújtani a Rocket Labs, ami kenyérpirító méretű eszközöket (például egy képalkotásért felelős műhold) is lazán felvinne az űrbe, ezzel kiszakítva magának egy szeletet a piacról.

A cégnek tavaly már volt egy sikertelen kilövése, most azonban teljesítette a feladatát az Electron nevű, maximum 150 kilogramm hasznos teherrel felszerelhető 17 méteres rakétájuk, aminek sikerült telepíteni a megrendelők műholdjait. 

Rovatok