Index Vakbarát Hírportál

900 millió forintnyi bitcoint loptak el Indiában

2018. április 13., péntek 15:33

438 bitcoint loptak el egy indiai kriptovalutákra szakosodott cégtől, a 2014-ben alapított Coinsecure-tól, írja a Bleeping Computer. Mohit Kalra, a cég vezetője szerint a körülbelül 3,3 millió dolláros kárt okozó bűncselekményhez saját beosztottjának, Amitabh Saxenanak, a cég biztonsági főnökének lehet köze.

A Coinsecure csütörtökön tájékoztatta honlapján a felhasználókat a lopásról (érdekes módon két képfile-ban): az első egy közlemény, amiben a bűncselekmény tényéről adnak hírt, a másik pedig egy rendőrségi feljelentés jegyzőkönyvének beszkennelt változata, amiből kiderül, hogy a cég vezetője saját biztonsági főnökét gyanúsítja a lopással.

"A rendszerünk nem sérült, nem történt kívülről behatolás" - áll a hivatalos közleményben, ami szerint akkor történt veszteség, amikor egy teszt során arany bitcoint (BTG, Bitcoin Gold) próbáltak kinyerni, hogy azt az ügyfelek részére szétosszák. Ezt a műveletet Amitabh Saxena végezte, aki azt állította, hogy a felhasználók befektetéseinek egy része akkor veszett el, mikor a privát kulcsaik generálása zajlott.

A biztonsági főnök azt próbálta elhitetni, hogy külső támadás eredményeképp tűnt el 438 bitcoin a cég fő pénztárcájából, de az cég vezérigazgatója nem hitt neki, és feljelentést tett a rendőrségen. Kalra egyúttal azt is javasolta, hogy vonják be Saxena útlevelét, mivel attól lehet tartani, hogy elmenekül az országból. Nem elhanyagolható körülmény a történetben, hogy a cégben csak kettejüknek volt saját kulcsa a fő bitcoinpénztárcához.

Az első indiai bitcoinlopás híre egyébként négy nappal azután jött, hogy Indiában a nemzeti bank betiltotta a kriptovalutákkal való banki kereskedést, kiadós pánikot okozva a bitcoinpiacon.

Rovatok