Index Vakbarát Hírportál

Bölcsebbé teszik a pekingi robotszerzetest

2018. május 14., hétfő 09:11

Kína két vezető technológiai cége megállapodást írt alá a pekingi Lungcsüan (Sárkányforrás) nevű templommal arról, hogy bővítik a templom robotszerzetesének bölcsességét, írja az MTI. A templom azt szeretné, hogy korszerű mesterséges intelligenciával lássák el Hszian'er nevű robotját" – jelentette be Hsziantu mester, a buddhista intézmény mesterséges intelligencia és információs technológiai kutatócsoportjának a vezetője az 5. Kínai Robotop csúcstalálkozón.

A templom technológiai csoportja egy képregénykarakter alapján 2015-ben alkotta meg a 60 centiméter magas robotszerzetest, amely képes mantrákat mondani, és a buddhista tanításokkal kapcsolatos alapvető kérdésekre válaszolni. A sárga köpenyes robotnak azóta már 1,37 millió rajongója van, és naponta mintegy százezer ember kínai és angol nyelvű írásos és hangüzeneteire válaszol a WeChat mikroblogon.

A robot fejlesztői az elmúlt évek kommunikációja alapján megtudták, hogy a legtöbb kérdést Hszian'er a szerelemről, a stresszről, a haragról, és az élet zűrzavarairól kapja. Válaszai a templom rendfőnöke, Hszücseng mester gondolatain alapult. A templom most azt tervezi, hogy létrehoznak egy széles adatbázist a robotnak feltett kérdésekből és válaszokból, az iFlytek cég segítségével javítják a robotszerzetes nyelvi képességeit, a Tencent cég pedig a robot adatfeldolgozó funkcióit erősíti. A fejlesztéssel egy harmadik generációs Hszian'ert hoznak létre.

Rovatok