Index Vakbarát Hírportál

Itt az Űrodüsszeia, MI-t küldenek az űrállomásra

2018. június 29., péntek 16:18

A SpaceX közel három tonnányi rakományában, amit péntek reggel a Nemzetközi Űrállomásra szállítottak fel, az élelmiszer és víz mellett a világ első robotűrhajósa is helyet kapott. A CIMON névre keresztelt szerkezet messze nem annyira félelmetes, mint a HAL 9000 nevű számítógép a 2001 Űrodüsszeiából, és bizonyára nem is lenne képes ártani az emberi legénységnek, ahogyan a filmbéli társa tette.

CIMON egy kijelzővel ellátott röplabdára hasonlít, és tizennégy beépített ventillátor segítségével tud mozogni az űrállomás területén. Mesterséges intelligenciát, kamerákat és mikrofonokat telepítettek rá, hogy kommunikálni tudjon az emberekkel, felismerje a hangjukat és az arcukat. Elvileg még bólogatni is tud, miközben az asztronautákkal beszélget.

Az IBM által kifejlesztett AI tudományos kísérletekben is besegít majd az űrhajósoknak.

CIMON megpróbál majd kirakni egy Rubik-kockát videók alapján, és orvosi kísérleteket végez el a legénységen. 

A SpaceX felvisz a fedélzetre egy speciális műszert is, amit az űrállomáson kívül helyeznek el, és a világ növényeinek hőmérsékletét mérik vele. A kutatók azt adatokból arra is következtetni tudnak, hogy mekkora a földi ökoszisztémák stressz-szintje, kapnak-e elegendő vizet a növények. A kanadai űrkutatók pedig egy tartalék reteszt küldtek az általuk kifejlesztett robotkarhoz. Ilyen reteszből a kar mindkét végén van egy-egy, és az elmúlt 17 évben párszor már le kellett cserélni, mert elhasználódott.

(The Verge)

Rovatok