Index Vakbarát Hírportál

Elon Musk a világ újabb problémáját oldaná meg egymaga

2018. július 12., csütörtök 14:24

Elon Musk híres arról, hogy spontán ötletekre épít nagy projekteket – így indult annak idején az alagútfúró cége is –, illetve hogy a világ legkülönbözőbb pontjain ajánlja fel a cégei segítségét mindenféle probléma megoldására. Ezt legutóbb a barlangban rekedt thaiföldi gyerekcsapat kapcsán láthattuk, amikor a mérnökei gyorsan összedobtak egy mentőkapszulát, még ha ebből a segítségből a mentőcsapat végül nem is kért. Most pedig a flinti ivóvízkrízis megoldásába vetette bele magát.

Ahogy arról korábban mi is írtunk, a michigani Flint városában a városvezetés néhány éve azzal akart spórolni, hogy a Huron-tó helyett a Flint folyóra állították át az ívóvízrendszert, de mivel az rosszabb minőségű volt, korrodálta a régi ólom vízvezetékeket, és a fél város ólommérgezést kapott. A város és az állam vezetése addig mutogatott egymásra, hogy 2016-ban Obama elnök szükséghelyzetet hirdetett.

Musk a rá jellemző módon szállt be a történetbe: egy felhasználó rákérdezett Twitteren, hogy nem tudna-e segíteni, ő meg mondta, hogy de.

– Hello @elonmusk, azt hallottam, hogy egy csomó embert azt mondja, ESÉLYTELEN, hogy segíts tiszta vizet hozni a michigani Flintbe. Azt mondták, nem lennél rá képes, nem tudom.
– Kérlek tekintsd ezt vállalásnak, hogy finanszírozni fogom a víz helyrehozását Flint minden olyan házában, ahol a szennyezés határérték felett van. Nem viccelek.

Musk felajánlása kapcsán felmerül, hogy egyáltalán szükséges-e, hiszen hosszú évek bénázása után valójában mostanra nagyjából sikerült megoldani a helyzetet: a szennyeződés nagy részét felszámolták a hatóságok, és elvileg jövőre indul a vezetékrendszer cseréje. Egy újságíró rá is kérdezett erre Twitteren Musknál, aki azt válaszolta, hogy a legtöbb háznál már valóban biztonságos a víz, de vannak még kivételek, és a lakosság általában is bizalmatlan már az állami mérések eredményeivel szemben. Mint írta, ezért fognak a problémás házakhoz szűrőberendezést felszerelni, ahol pedig rendben van a víz, ott próbálnak majd segíteni a megingott bizalom visszaállításában.

A valóban sokat jótékonykodó Muskot egyébként rendszeresen éri az a vád, hogy jó érzékkel repül rá rendszeresen az éppen aktuális katasztrófákra, hogy hangzatos felajánlásaival látványos pr-akciót kerekítsen a válsághelyzetek köré – persze ha valóban segít, akkor talán mindegy is, hogy pontosan mi motiválja ebben. Az üzletember adományait és felajánlásait mindenesetre külön cikkben is összegyűjtöttük.

Rovatok