Index Vakbarát Hírportál

A szegedi EHÖK-elnök dolgokat néz

2012. december 13., 12:15 Módosítva: 2013.07.19 17:37
861

Miközben a pesti egyetemisták hétfő este éppen hidat foglaltak, Szegeden is zajlottak az események: a hallgatók a megyei kormányhivatal elé vonultak. Itt már várt rájuk Török Márk, a Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzatának (SZTE EHÖK) elnöke.

Tovább

Az IKEA-majom King Kong helyére tör

2012. december 12., 09:09 Módosítva: 2014.12.03 14:48
45

Szándékosan sem tudnánk jobb mémalapanyagot találni egy IKEA áruház parkolójában kóborló prémbundás majomnál. Az állatot Torontóban találták vasárnap, néhány órával később már az internet egyik leghíresebb majma lett. A Tumblren azóta is sokasodnak a majmos mémek, amelyek hol King Kongként, hol a krumplijézus-mémmel keverve ábrázoják a kabátos makákót.

Mint kiderült, tulajdonosai a kocsiban hagyták a Darwin névre hallgató majmot, majd bementek az áruházba vásárolni. A majom azonban kinyitotta a kocsi ajtaját és céltalanul mászkálni kezdett az autók között, végül az áruházba is bement. A kiérkező rendőrök és állatvédők annyit mondtak, hogy senkinek nem esett bántódása, bár a majom kissé megijedt a ráirányuló figyelemtől.

Az öthónapos makákót majomrezervátumba szállították, mert ennek a fajnak a tartása tilos Kanadában. Gazdái másfél hónapos korában jutottak hozzá, de az eset után lemondtak tulajdonjogukról. A hatóságok 240 kanadai dollárra büntették őket.

Két lány, egy Macbook

2012. december 11., 12:58 Módosítva: 2012.12.11 14:51
735

A hétfői diáktüntetésen készült egyik fotón két lány látható, akik egy oszlop tövében kuporogva bámulják egy laptop képernyőjét. A Tumblren publikált képre számos komment érkezett, vagy felrobbant a szociális demagógia kézigránátja – nézőpont kérdése. A baloldali lány kötött kardigánjának árától a méregdrága Macbookokra adott diákkedvezményig minden szóba került, majd kijegecesedett a közbölcsesség: akinek ennyi pénze van, az ne tandíjmentes képzésre menjen, hanem.

Csak a fotóalanyok közismeretlensége akadályozta meg, hogy megismétlődjön a Magyar Szocialista Párt 2003-as fiaskója, a méltán híres Tormásvirsli-Gate. A tömeges életmód-tanácsadás mellett több, a képet mémmé változtató népköltés is született. Ezek közül néhány az alapfokú felhasználók készségein viccelődik, mások a kommentekre reagálnak.

A történet tanulsága: aki hiteles diáktüntetőnek akar látszani, jobban teszi, ha lyukas lódenkabáttal, vastagkeretes – de nem hipszter! – szemüveggel és százdolláros laptoppal próbál érvényesülni.

Erősebb-e Jézus Rozsomáknál?

2012. december 9., 17:27 Módosítva: 2012.12.09 17:27
2343

XVI. Benedek pápa december elején csatlakozott a Twitterhez, hogy a modern idők kihívásainak megfeleljen, és újabb kommunikációs csatornát nyisson az egyház és a hívek között. A Pontifex (a szó latinul hídépítőt, illetve pápát jelent) nevet kapott twitteres csatorna pár nap alatt több mint félmillió követőt vonzott, annak ellenére, hogy maga Benedek még egyet sem posztolt. A Vatikán azonban bedobta a csalit, és arra kérte a twitteres közösséget, hogy kérdezzenek bátran a pápától a hittel és az egyházzal kapcsolatban, ő személyesen fog válaszolni a legérdekesebb kérdésekre a Twitteren. Az első ilyen online fogadóóra időpontját december 12-re tűzték ki.

Több sem kellett a troll származású twitterezőknek, és az #askponifex hashtaggel ellátott pápai kérdéseket hamarosan elmosta a hülyeség tengere. Százával és ezrével érkeznek a vicces kérdések Benedekhez, van aki arra kíváncsi, hogy az egyházfő látta-e az Emberi százlábú című horrorfilmet, más arról érdeklődik, hogy ha Jézus összeverekedne a képregényhős Rozsomákkal, ki győzne, de érkezett kérdés őszentsége vécéjéről, a kedvenc death metál számáról, és arról is, hogy Isten teremtette-e a McRib szendvicset a McDonaldsban.

Tovább

Fekete György a net új humorforrása

2012. december 6., 17:20 Módosítva: 2012.12.07 10:06
165

A jobboldali érzelmű művészeket tömörítő Magyar Művészeti Akadémia vezetője, Fekete György lett a kormány kulturális megbízottja. Fekete György kinevezésén még meg sem száradt a tinta, sajátos nyilatkozataival máris nagy port kavart föl.

A magyar internetezőknek persze több sem kellett, beindították a mémgyár futószalagját, és – egyelőre visszafogott ütemben, de – máris elkezdték gyártani a modern képzőművészeti alkotásokat.

Mivel a finanszírozásról, díjakról és kulturális programokról döntő Fekete friss kinevezése miatt egyelőre nem mutathatott föl jelentős szakmai teljesítményt, az álló- és mozgóképek egyelőre csupán sajátos hajviseletére és korai nyilatkozataira reflektálnak.

Gyanítjuk, hogy olvasóink kreativitásában ezúttal sem kell csalatkoznunk, így önöket is arra biztatnánk, hogy ha fantáziát látnak a kultúrafelelős legendás frizurájában, illetve friss, de máris legendagyanús nyilatkozataiban, ne habozzanak megosztani velünk a saját gyártmányú mémjeiket. Az öt perc hírnevet garantáljuk.

Oppan repülőgép-hordozó style

2012. december 4., 14:12 Módosítva: 2012.12.04 14:12
27

Alig pár napja írtuk meg hogy a milking az új planking, és máris arról kell beszámolnunk, hogy már van új milking is: a shootering. A legújabb „fotózd le magad hülye pózban és tedd fel az internetre” őrület annyiban különleges, hoigy nem az internet angol nyelvű feléről indult ki, hanem Kínából, ahol napok alatt elképesztő népszerűségre tett szert.

Tovább

Magyarországon is beindult a milking

2012. december 1., 16:10 Módosítva: 2012.12.11 12:39
38

Mozgalmas novemberünk volt mémek szempontjából: szomorú eseménnyel indult a hónap, elpusztult minden idők talán legismertebb mémjének valódi megfelelője, Nyan Cat, az alrovatunk fejlécében is megjelenő macskára tízórás videóval emlékeztünk. A katasztrófáknak ezzel még nem volt vége, Sandy utózöngéjeként feltűnt a neten a kidőlt fákkal pózoló szupermodell.

Tovább

Amerika a Túró Rudiját siratja

2012. november 29., 20:42 Módosítva: 2016.09.07 15:53
62

Miután májusban csődvédelmet kért, néhány napja hivatalosan is bejelentette hogy bezár a Hostess Brands amerikai édességgyár. Ez egyben azt is jelenti, hogy eltűnik a boltokból az Amerikában több mint 80 éve gyártott, és roppant népszerű (tavaly 36 millió csomaggal adtak el belőle) vaníliakrémes piskótaszelet, a Twinkies. A kultikus édesség - és annak még exrémebb verziója, a bepanírozott és forró olajban kisütött deep-fried twinkie - megszűnése nagyjából olyan hatással volt az ezen felnőtt amerikaiak generációira, mintha itthon a Túró Rudi gyártásának befejezését jelentenék be. A rajongók rögtön elkezdték felvásárolni a készleteket, és akciókat szervezni Twinkies megmentésére (vaójában az édesség nem tűnik el teljesen, egy kanadai cég továbbra is gyártja).

Tovább

A milking az új planking

2012. november 28., 09:30 Módosítva: 2012.11.28 10:13
1208

2011 egyik legismertebb és legérthetetlenebb mémje volt a planking, vagyis a nyilvános helyen hason fekvés, és ennek megörökítése. A planking és klónjai (owling, tebowing és társai) őrülete pár hónap alatt lecsillapodott, majd teljesen el is tűnt, hogy most minden eddiginél értelmetlenebb formában szülessen újjá. Az új mánia neve milking, és Nagy-Britanniából, a Newcastle egyetemről indult el az alábbi videóval:

Tovább

Az internetezők a bajuszos bácsit követelik

2012. november 26., 14:51 Módosítva: 2013.01.17 14:25
74

A BKK már több hónapja hanyagolja a BKV járművein a bajuszos bácsiként emlegetett figurát, múlt héten derült ki, hogy hivatalosan is megszabadultak Kukorelli Péter munkájától. Állítólag a figura megosztotta az utasokat, többen sértőnek érezték, hogy kalapos, bajuszos emberként ábrázolják őket.

A Facebookon kétezer fős rajongói csoport gyászolja a figurát. Az egyik rajongó rövid videója szerint a már állástalan bácsi a BKV járművei helyett a kocsma felé vette az irányt, és alkoholba fojtja bánatát.

A Hírcsárda álhírblog szerint mivel „a Bajuszos Bácsi visszatetszést keltett főleg a női utasokban a diszkriminatív volta miatt” mostantól bajuszos néni várja majd az utasokat. A Bajuszos Emberke Rajongói oldal pedig galériát készített, amelyben közéleti személyiségek a bácsit ábrázoló kitűzőben állnak ki az állásából méltatlanul eltávolított öregúrért.

Az utasok petíciót is indítottak a közkedvelt jelkép megmentéséért: „Pár éve feltűnt a budapesti tömegközlekedés járművein egy kedves, bajuszos bácsi, aki sokunk nagy örömére egyre nagyobb szerepet kapott az utastájékoztatásban, sokszor kétdimenziós testi épségét kockáztatva az utasok érdekében. Akkor azt gondoltuk, végre itt egy figura, mely akár kinőheti a szerepét, és Budapest szimbolikus alakjává válhat, mint Berlinben Ampelmann, aki kezdetben a gyalogosok jelzőlámpájának figurája volt, ma pedig számtalan ajándéktárgyon bukkan fel alakja” – fogalmaznak. Az állítással egyetért az Urbanista blog is, ami már két éve felismerte a bácsi körül alakuló rajongást.

A petíció aláírói szerint „Bajusz Úrnak van helye a budapesti utcákon és járműveken, elvesztésével pedig szürkébb és unalmasabb lesz az utastájékoztatás.” Már négyszázan jelezték, hogy nem értenek egyet a BKK döntésével.

Ha tovább gazdagítaná a mémet, küldje el az alkotását a Mémeskút címére.

Az összes állam kilépne az USÁ-ból

2012. november 18., 16:10 Módosítva: 2012.11.18 16:10
141

Obama győzelme az amerikai elnökválasztáson mélységesen elkeserítette republikánus kihívója, Mitt Romney táborát. A választás tisztaságát és az eredményt a legelkötelezettebb hívek sem vonták kétségbe, kétségbeesésükben inkább fenyegetőznek, hogy elhagyják az országot, és Kanadába költöznek, mert még az is jobb, mint ami Amerikára vár Obama második ciklusa alatt. Ez eddig még nem különösebben érdekes, és annyira sem izgalmas, mint egy hídfoglalás hasonló esetben – az elégedetlen amerikai választóknak azonban sokkal jobb jétszótere akadt a frusztrációjuk kiélésére: az internet.

Pontosabban a Fehér ház We, the People nevű petíciós oldala, ahol bárki elmondhatja a kormánynak, mi nyomja a lelkét, és ha a problémája legalább 25 ezer támogató aláírást kap, a kabinetnek kötelessége napirendre venni a témát, és tárgyalnia a megoldásáról. Hogy mennyire nem üres kirakatgesztusról van itt szó, azt jól jelzi, hogy a hírhedt SOPA törvénytervezetnél az itteni petíció mögött felsorakozó tömeg volt az utolsó csepp a pohárban a Fehér Ház számára, ami hivatalos állásfoglalásban jelezte a kongresszus és a szenátus felé, hogy jobban át kéne gondolni a szabályozást (ami egyébként gyakorlatilag az internet korlátlan cenzúrázásának jogát adta volna a szórakoztatóipari lobbi kezébe). A törvényhozás hamarosan ki is hátrált a SOPA mögül, és nem szavazták meg az eleinte egyöntetű támogatást élvező javaslatot.

Tovább

Kína csillagkaput épít

2012. november 17., 08:08 Módosítva: 2013.04.11 11:49
282

Furcsa, kör alakú építményt fényképezett le egy kínai blogger Fushunban, Kína egyik észak-keleti tartományában. Az épületről egyelőre nem lehet sokat tudni, a kínai média is csak a fénykép után kezdett el foglalkozni vele.

Annyit tudunk, hogy az Élet körének nevezett épület 157 méter magas, és 16 millió dollárba kerül. A létesítmény háromezer tonna acélból készül, és tizenkétezer leddel díszítik. Egy fushuni tisztségviselő szerint semmi funkciója nincs az épületnek, de nagyon jó a kilátás a tetejéről, annyi haszna van, mint az Eiffel-toronynak. Az épület tetejére négy lift visz fel a látogatókat.

A kínai közösségi oldalakon már terjednek a találgatások, mi lehet az épület funkciója. A tippek között van csillagkapu, dimenziókapu, időgép, és ezeknek a netes mémgyár is emléket állított. Ha ön is látott, esetleg készített olyan képet, ami a galériában nem szerepel, küldje el erre az emailcímre.

Mém lett a Nagyanyám tekintetéből

2012. november 16., 15:19 Módosítva: 2012.12.06 16:14
71

Csütörtökön jelent meg oldalunkon az „Ultrakonzervatív akadémiára bízná a kormány a kultúrát” című cikk. Az anyagnak nem várt hatása is lett: egy része, a Fekete György Nagyanyám tekintete című művét bemutató fotó elszabadult, és önálló életre kelt. A legjobbakat összeszedtük egy galériában.

A Magyar Művészeti Akadémia elnökének munkája kiváló mémalapanyagnak bizonyult: az alkotás már önmagában is érdekes asszociációkra ad okot, de a fotója remek Photoshop-alapanyag, hiszen csak a résbe kell másolni valami vicceset.

A játékrajongó netezők a Portal nevű videojáték teleportnyílását vizionálták Fekete eredeti alkotásába. A játékban egy fegyverrel kék és narancssárga színű portalokat lőhetünk ki különböző helyekre, majd az egyikből átlépve a másik helyén jutunk ki. A játékból már egy lézeres robot, de a játékkészítő stúdió alapítója, Gabe Newell is bekerült a tekintet helyére. Nem maradhatott ki szeptember egyik mémsztárja sem, Tard, a morcos macska. Látott hasonló mémet vagy készített? Küldje el nekünk!

Pizzaháború tört ki a mémvilágban

2012. november 14., 20:12 Módosítva: 2012.11.14 20:12
29

Közhely, hogy a magyar közéletet durván átszőtte a politika, nagyüzemben folyik az árokásás, és olykor évtizedes barátságok mennek rá a politikai háborúskodásra. Talán kicsit optimistábban tekintünk a hazai helyzetre, ha látjuk, hogyan megy ugyanez Amerikában, ahol már az is politikai elkötelezettséget mutat, hogy az ember honnan rendel pizzát.

Tovább

Itt van 2012 legborzasztóbb száma

2012. november 10., 07:26 Módosítva: 2012.11.10 17:43
424

Rebecca Black és a péntek esti bulizásról szóló, faék egyszerűségű slágere, a Friday 2011 egyik legnépszerűbb mémje volt, a videoklip százmilliós nézettséget produkált a YouTube-on, és pár hét alatt több negatív osztályzatot gyűjtött össze, mint a videómegosztón hagyományosan a leginkább gyűlölt előadónak számító Justin Bieber bármelyik száma. Néhány hónapos tündöklés után Rebecca Black méltán tűnt el a süllyesztőben, most azonban itt az utódja, Nicole Westbrook, aki mögött véletlenül éppen a Friday szerzője és felfuttatója, Patrice Wilson producer áll.

Tovább

Obama, a mémek elnöke

2012. november 8., 09:31 Módosítva: 2012.11.16 11:40
87

A való életre reagáló online mémek nagy része negatív érzelmek között születik, valakinek vagy valaminek a kigúnyolása a cél vele. Az online népművészet humora kíméletlen, és nem ismer tabut. Éppen ezért meglepő, hogy egy olyan, a világ minden részén jellemzően megosztó személyiségként megjelenő figura, mint az amerikai elnök a mémvilágban abszolút pozitív szereplőként jelenik meg. Márpedig Barack Obamával éppen ez a helyzet: egyszerűen szeretik őt a netezők.

Ez persze nem egészen a vak véletlen műve: Obama nagyon tudatosan használja az internetet és a közösségi médiát, aktívan twitterezik, facebookozik, és olyasmiket is bevállal, mint egy közösségi interjú a Redditen. Az internet népe saját maguk közül valóként tekint az elnökre (nem úgy, mint például a kihívó Mitt Romneyra, aki bőven kapott hideget-meleget a mémgyárosoktól), aki gyakran feltűnik mémek szereplőjeként, szinte mindig pozitív szerepben.

Tovább

Katasztrófaturista szupermodell a net új sztárja

2012. november 6., 13:22 Módosítva: 2012.11.08 11:26
66

A New Yorkban élő brazil szupermodell, Nana Gouvêa az internet új antisztárja, és az online folklór gúnyolódásának első számú célpontja. Gouvêa a Sandy hurrikán pusztítása után adott interjút egy brazil lapnak, amiben arról beszél, hogy nagyon élvezte a vihart, izgalmas volt, és mivel nem lehetett kimenni az utcára, végre kettesben tölthetett pár romantikus napot a férjével.

A modell aztán persze kimerészkedett az utcákra, amikor elvonult a hurrikán, erről tanúskodnak azok a fotók, amelyeken romok, kidőlt fák és autóroncsok között pózol, tipikus szexi modellbeállításokban. Brazíliában rögtön felhördült a közvélemény, és az ízléstelen nyilatkozat, illetve fotók keltette felháborodás hullámai hamarosan átcsaptak portugál nyelvű net határain.

Tovább

Elpusztult Nyan Cat

2012. november 2., 23:28 Módosítva: 2015.12.28 17:21
1406

Gyászol a mémvilág: Chris Torres texasi animátor, a LOL-Comics webes képregény szerzője, a világ egyik leghíresebb mémje, a Nyan Cat alkotója a macskás őrület hivatalos weboldalán jelentette be, hogy elpusztult a mém alapjául szolgáló macskája, Marty. A Nyan Cat egy pop-tart süti (mikróban egy perc alatt elkészíthető, Amerikában népszerű sütemény) testű szürke macska, aki a végtelen világűrben repül, szivárványt húzva maga után, miközben éktelen tinglitangli zene szól. Csodálatosan értelmetlen, de 2011 egyik legnépszerűbb mémje volt, még a YouTube is lecserélte egyszer a videók gördítősávját nyancatesre. A zene egyébként a japán Utauloid Momo Momone Nyanyanyanyanyanyanya című száma.

Martyt 2010 decemberében szerezte be a gazdája egy állatmenhelyről, és a Vissza a jövőbe főhőséről, Marty McFlyról nevezte el. A világhíressé vált animációt 2011 áprilisában készítette róla. Idén októberben Marty megbetegedett, fertőző hashártyagyulladást (feline infectious peritonitis) diagnosztizáltak nála. November elsején a gazdája karjaiban múlt ki. Emléke animgif formában örökké szívünkben él, tartsunk is a tiszteletére egy tíz órás, nem kifejezetten néma gyásszünetet:

Miki egér jedi lesz

2012. november 2., 14:15 Módosítva: 2012.11.02 14:15
277

Az összeesküvés-elméletek szerint George Lucas azért időzítette a Sandy hurrikán legrosszabb napjára cége eladásának bejelentését, hogy ne foglalkozzon vele annyit a sajtó és a közvélemény. Ha tényleg ez volt a szándéka a Star Wars hirtelen négymilliárd dollárral gazdagabbá vált atyjának, nagyon nem jött be a terv: napok óta azon csámcsog az internet, hogy vajon miért adta el a Lucasfilmet és filmjogait, jó üzlet volt-e, és mihez fog kezdeni a Star Warsszal a folytatás-trilógiát már be is jelentett új gazda, a Disney.

Tovább

Mickey lett az apád, Luke

2012. október 31., 11:37 Módosítva: 2012.11.26 16:54
236

Elképesztő mémáradatot indíthat el az a keddi hír, hogy a Disney négymilliárd dollárért megvette a Lucasfilmet. Memetikai szampontból az előjelek biztatóak, hiszen Disney-, Csillagok háborúja-, sőt George Lucas-mémekből is volt jó néhány, ráadásul már a hírt elsőként kommentelők között is volt pár olyan mondat, amit kőbe kellene vésni, nem is beszélve a felmerülő szóviccekről (például a pletykák szerint mostantól minden Star Wars-terméken lesz donaldkód).

Tovább

Már a hurrikánokat is hamisítják

2012. október 30., 12:43 Módosítva: 2012.10.30 16:09
292

Az Egyesült Államokban több ezren tették közzé képeiket és videóikat a Sandy hurrikán pusztító tombolásáról, ahogy a vihar egyre közelebb került a keleti parthoz. Sokan osztanak meg azonban hamis fotókat, amelyek nem is a mostani vihar ideje alatt készültek. És még ennél is többen lájkolják azokat a képeket, amelyekről kis gondolkodással bárki megállapítja, hogy semmi közük nincs a valósághoz, és valószínűleg egy akciófilmből lettek kivágva, vagy Photoshopban készültek. Úgy tűnik, a kamu Sandy-képek posztolgatása az új mém.

A Szabadság-szobrot ábrázoló fényképről a Snopes.com már 2010-ben kiderítette, hogy hamis. A képeslapokat megszégyenítően közhelyes fotóra egy 2004-as nebraskai szupercellát montírozták rá, hogy legalább annyira izgalmas legyen, mint egy B-kategóriás akciófilm. A képet egyébként több mint kétszázezren osztották meg Facebookon.

Hétfőn terjedt el az interneten az ismeretlen katona sírjáról készült fotó, de azt senki sem tudja biztosan, hogy ennek mi köze van a viharhoz - azon túl, hogy esik rajta az eső. Bármelyik őszi városnéző túrán belekeveredhetünk egy hasonló szituációba. A fotó egyébként Arlingtonban készült.

A fenti fénykép nyilvánvalóan Hollywoodban készült. A Holnapután című filmben látható ez a jelenet, amelyben egy szökőár lerombolja New Yorkot. A film 2004-ben került a mozikba, és azóta biztosan legalább ötvenszer leadták a magyar tévécsatornákon, hiszen egy hátborzongatóan nívós alkotásról van szó a zseniális Roland Emmerich rendezésében, akinek olyan csodálatos filmtörténeti mérföldköveket köszönhetünk még, mint az 1998-as Godzilla vagy a 2012.

A széles körben megosztott fotók közt akadnak olyanok is, amelyek valóban szerepeltek az újságok címlapján – csak éppen nem most, és nem a Sandy hurrikánról készültek. A fenti képet 2011-ben fotózták egy színes ablaküvegen át, és a Wall Street Journal című üzleti napilap hozta le.

A fenti fotó is eredeti, csak éppen az óceán túlpartján készült, Londonban, így ennek sincs köze a Sandy hurrikánhoz. De legalább ez vicces. További képek bármelyik fotóra kattintva a galériában megtekinthetők.

Sandyből máris mém lett

2012. október 29., 14:57 Módosítva: 2012.10.30 00:49
42

Amióta a mémgenerátorok segítségével pillanatok alatt tudunk létrehozni feliratos képeket, gyakorlatilag nincs olyan esemény, ami ne hagyna nyomot a netes kultúrában is. Nem kivétel ez alól Sandy, a hurrikán sem.

Az internetezők között van, aki texasiként úgy van ezzel az egésszel, mint mi itt Magyarországon: mivel közvetlenül nem érint minket, nem tudjuk felfogni a súlyát - erről is készültek mémek, hogy egyesek csak ülnek otthon és maszturbálnak, mások felborult kerti bútoraik miatt fognak örökké emlékezni Sandyre.

Neve egyébként megegyezik a Grease nevű híres musical szelíd kislányból ribanccá fejlődő női főszereplőjével, és az amerikai mémkultúra pont ilyennek látja a hurrikán kifejlődését is. Mások pedig elmaradt Halloween-partijukat siratják, vagy éppen örülnek a kimaradt óráiknak - kivéve Bad Luck (szerencsétlen) Briant, aki online tanul. Galériánkban megnézheti a legjobb hurrikános mémeket.

Obama adta az internet kedvenc viccét

2012. október 25., 10:17 Módosítva: 2012.10.25 10:17
118

Az amerikai elnökválasztási kampány dominálja mostanában az online folklór fantáziáját. A legújabb mém kivételesen nem Mitt Romney elszólásából született, de ezúttal is rajta csattan az ostor. Obama elnök az utolsó elnökjelölti tévévitán osztotta ki látványosan republikánus ellenlábasát, aki a hadi kiadások növelését azzal indokolta, hogy a hadsereg borzasztó állapotban van, példának okáért a haditengerészetnek ma kevesebb hajója van, mint 1916-ban volt.

Obama rögtön lecsapta a magas labdát, és azt mondta, lóból és bajonettből is kevesebb van a hadseregben, mint száz éve, viszont amíg Romney nem figyelt oda, született pár újdonság a haditechnikában, mint a repülőgép-hordozó hajók vagy az atomtengeralattjárók. Mostanában ezek döntik el a háborúkat, nem a hajók száma, mint a Torpedóban – semmisítette meg kényszeredetten mosolygó ellenfelét az elnök.

Tovább

Irattartó, tele nőkkel

2012. október 20., 11:05 Módosítva: 2012.10.20 11:05
18

Amikor már azt hittük, az amerikai elnökválasztási kampány nem termelhet még több és még viccesebb mémet, a második elnökjelölti tévévitán Mitt Romney republikánus jelölt újabb muníciót adott az online folklórnak, ami egy nap alatt szállóigévé tette, és az internet legnépszerűbb témái közé emelte azt a bizonyos, nőkkel teli irattartót.

Romney egy nézői kérdésre válaszolt, ami az amerikai nők munkapiaci hátrányos megkülönböztetéséről szólt, arról, hogy feltűnően kevés a nő magas pozícióban, illetve azonos munkáért átlagban kevesebbet fizetnek nekik, mint a férfiaknak. A kérdés arra vonatkozott, hogy a jelöltek mit akarnak tenni a jelenség ellen, Mitt Romney pedig egy történetet mesélt el válaszul arról, hogyan lett az ő massachusettsi kormányzósága alatt a kabinetjében az egész országban legmagasabb a nők aránya. "Azt mondtam, hé, nem tudnánk találni pár nőt, akik hasonlóan képzettek? Elmentem pár női szervezethez segítséget kérni. Egész irattartókat hoztak nekem, tele nőkkel" – fejezte be a sztorit Romney, amivel persze arra akart utalni, hogy vannak az országban minden pozícióra és állásra alkalmas nők, csak energiát kell fordítani a megtalálásukra.

Tovább

Batman is iPhone-térképet használ

2012. október 17., 21:49 Módosítva: 2012.10.17 21:49
142

Az iPhone 5 megjelenése körüli őrület különösen szórakoztató epizódja volt, amikor kiderült, hogy az Apple új térképszolgáltatása, ami a telefonnal együtt debütált, finoman szólva is röhejes hibákkal volt tele. A jelenségre felhúzott mém meglepően hosszú életűnek bizonyult, máig fel-felbukkan aktuális eseményekre reagáló mémek variációiban is (lásd Felix Baumgartnert, aki az Apple-térkép miatt tévedt el annyira, ahogy a végén le kelljen ugrania a Földre a világűr széléről).

Most pedig itt a legújabb mutáció, ami híres filmek ismert jeleneteit értelmezi újra apró módosításokkal. Néhány vágás, és új rögtön értelmet nyer, miért rombolja le fél Gotham Cityt Batman a Sötét lovagban motorozás közben, vagy a Ragyogásban Jack Nicholson miért kóvályog annyit a jeges folyosókon.

Tovább

Baumgartner mém lett, mire földet ért

2012. október 16., 10:37 Módosítva: 2012.11.16 11:40
157

Felix Baumgartner osztrák bázisugró és hivatásos fenegyerek ejtőernyős ugrása a világűr pereméről az új-mexikói sivatagba nem csak a NASA tudósait és a világsajtót nyűgözte le: az internet csőre töltött Photoshoppal támadó népművészei már azelőtt elkezdték ontani a mémeket, hogy Baumgartner szerencsésen földet ért volna.

Tovább

Tovább mutálódott az IMF-mém

2012. október 15., 11:31 Módosítva: 2014.03.17 11:55
116

A hét legjobb mémjét egy hír szülte: kedden kiderült, hogy a kormány kétszázmillós kampányt indított az IMF-tárgyalásokról, és ennek részeként kedden több napilapban is egész oldalas hirdetések jelentek meg. A kék alapon fehér betűkkel írt hirdetések, amiken nagy sárga, "NEM" feliratú pecsét virított, hamar a mémgyárosok kedvenceivé váltak (talán azért is, mert technikailag sem volt nehéz hasonlókat készíteni).

Alig néhány óra alatt tucatnyi változat született, amibe más mémek (például a Madách téri bocsánatkérés) is keveredtek. Ezekből még kedden közöltünk egy galériára valót. Azóta olvasóink újabb több tucatot küldtek, amikben a kormány korábbi üzeneteinek kifigurázása mellett előkerül Orbán Viktor megjegyzése a pocakos tábonokokról, felbukkannak a Twin Peaks és a Star Wars mondatai, van egyértelmű utalás az agresszívkismalac-viccek főhősére, és ahogy lenni szokott, nem szalonképes verzió is akad. A legjobbakat megtekintheti a fenti, újabb galériában.

Tovább

Elnökválasztási lázban ég a mémgyár

2012. október 13., 21:07 Módosítva: 2012.10.13 21:07
21

Ahogy közeledik az amerikai elnökválasztás napja, úgy kapcsol rá egyre inkább az online népművészet is, és szinte naponta születnek új mémek a kampánnyal kapcsolatban. A székkel beszélgető Clint Eastwoodról és a Szezám utca rémeként feltűnő Mitt Romneyról már megemlékeztünk, most lássuk az azóta született viccesebb darabokat.

Tovább

Mocskos szájú értelmiségi az új mém

2012. október 11., 16:30 Módosítva: 2015.11.22 22:01
104

Mémgyárosoknak megkerülhetetlen pont a Meme Generator oldal, ami a kép+vicces szöveg képlettel felírható mémekre szakosodott, és ahol bárki könnyen összedobhatja ismert mémek új verzióit, vagy akár új mémet is indíthat. Persze attól nem válik mémmé egy új kép, ha felkerül a Meme Generatorra, ahhoz az kell, hogy terjedjen és mutálódjon, vagyis a képnek és a szövegnek olyan tartalommal kell bírnia, ami a netezők nagy száma szerint vicces és tovább gazdagítható. Jó példa ilyen mémre a Szoci nyugdíjas, vagy az a tükörfordítós mém, ami Tótisz András műfordító egy balszerencsés nyilatkozata után indult el.

Most itt egy újabb, alig néhány napos mém, a Kiábrándult értelmiségi, ami egy tumblr-es mikroblogról indult, de már Facebookon és már oldalakon is egyre gyaktabban felbukkan. A mémet – mint a legtöbb mémet – nem kell sokáig magyarázni: Kiábrándult értelmiséginek elege van a világból, amely az ő géniuszát nem becsüli meg, ezért alkoholba és szexbe menekül, a tanítványait alázza, és ha csak teheti, durván beszól mindenkinek. Néhány finomabb képet összegyűjtöttünk a fenti galériába (a mikroblogon akadnak vulgárisabbak is).

Tovább

Mémben üzennek az IMF-nek a magyarok

2012. október 9., 15:28 Módosítva: 2013.01.17 15:52
127

Kétszázmillós kampányt indított a kormány az IMF-tárgyalásokról, ennek részeként kedden több napilapban is egész oldalas hirdetések jelentek meg. A hivatalos kommunikáció szerint azért van szükség erre az akcióra, mert hibás információk jelentek meg a Nemzetközi Valutaalap követeléseivel kapcsolatban. Azt eldönteni, hogy a magyar emberek meggyőzésének mennyire jó formája egy ilyen roham, nem a Mémeskút feladata. Az viszont hamar kiderült, hogy a kormány túl drágán dolgoztatott, mert a hazai mémtársadalom ingyen is nagyon szívesen segített volna a kommunikációban.

Reggel megjelentek az újságok, és alig néhány óra alatt tucatnyi változat született az eredetileg is meglehetősen spártai alapra. Sok üzenet megtartotta a hazafias lendületet és a kemény odamondást, esetleg az célponton változtatott picit. Persze olyan is akadt, aki inkább a világháló cicakontent-mentesítése ellen emelte fel a szavát, és a mémek alapfeltétele, a mutáció is teljesült azzal, hogy a Madách téri bocsánatkérést is sikerült egészen röviden összefoglalni. A Mémeskút csapata nem szeretné elkiabálni a dolgot, de nagyon úgy tűnik, hogy sok egyéb mellett október legjobb, magyar vonatkozású mémjét is megköszönhetjük a kormánynak.

Ha látott olyan változatot, ami nincs meg a galériánkban, ossza meg velünk!

Rovatok