Index Vakbarát Hírportál

A szárazság miatt pusztítanak bozóttüzek Amerikában

2018. augusztus 21., kedd 16:16

A kevesebb eső és a hosszabb aszályos időszakok a fő okai az Egyesült Államok nyugati részén tomboló, nagy kiterjedésű, intenzív bozóttüzeknek. A Montanai Egyetem és az amerikai mezőgazdasági minisztérium erdészeti szolgálatának közös tanulmányát a PNAS új száma közölte, és sokat segíthet abban, hogy megjósolják az erdőtűzszezon várható súlyosságát.

A kutatók összevetették a terület hóolvadási időpontjait és a nyári hőmérsékleti értékek emelkedését a nyári esők mennyiségével és eloszlásával. Megállapították, hogy utóbbiak az erdőtüzek fő táplálói. A nyári esők elmaradása és az egyre hosszabb aszályok miatt a bozóttűzszezonban melegebb és szárazabb a levegő, így a felszín jobban felmelegszik, a száraz levegő pedig több nedvességet von ki a fákból és az aljnövényzetből.

Az új információ segíthet, hogy a változó körülményeket pontosabban nyomon követhessük, felkészülhessünk a veszélyes időszakra és megjósolhassuk, mennyire lehet súlyos a tűzveszély.

– mondta Matt Jolly ökológus, a tanulmány társszerzője.

A tanulmány megjelenésekor tűzoltók tízezrei harcoltak az Egyesült Államok nyugati részén több mint száz bozóttűzzel, amik még mindig 7700 négyzetkilométeren pusztítanak.

(MTI)

Rovatok