Index Vakbarát Hírportál

Úton van a lézeres szélmérő műhold

2018. augusztus 23., csütörtök 13:46

Szerda éjjel fellőtték a szelek lézeres mérését előkészítő Aeolus műholdat szállító Vega hordozórakétát Francia Guyanáról. A meteorológusok remélik, hogy a műhold adatainak köszönhetően javulhat a középtávú időjárás-előrejelzések minősége.

Az Aeolust egy Vega rakéta vitte az űrbe, a rakétát Francia Guyanáról lőtték ki helyi idő szerint 18 óra 20 perckor. A műholdat eredetileg kedden indították volna útnak, de a nagy magasságban mért szélerősség miatt elhalasztották az indulását.

Az Aeolus 320 kilométeres magasságban kezdheti a tesztprogramot. A projektben részt vevő szakemberek arra számítanak, hogy egy éven belül a lézeres mérések is a rendszeres előrejelzések részei lehetnek. 

Az Aeolus úgy méri a szélerősséget, hogy ultraviola lézersugarat lő az atmoszférába, majd egy nagy méretű távcsővel megméri a visszaverődő fényjeleket, amik a különböző magasságok szeleiben mozgó légmolekulákról és apró részecskékről verődnek vissza. A meteorológusok az adatok alapján módosítják a modelljeiket, így javítva az előrejelzés pontosságát. A méréseknek a középtávú, vagyis néhány napos előrejelzésre lesz a legnagyobb hatása.

A szeleket ma forgó szélkerékkel, meteorológiai ballonnal vagy a felhők viselkedését megfigyelő műholdakkal figyelik, de ezek csak azt mutatják meg, hogy mi történik egy adott helyen vagy egy bizonyos magasságban. Az Aeolus viszont az egész földi légkörből, egészen 30 kilométerig minden magasságból gyűjt adatokat. Ez olyankor biztosíthat jobb előrejelzést, amikor például az európai nagy viharok a trópusokról indulnak. A meteorológusok nem tudják megjósolni ezeknek az erejét, mert a számítógépes modellek információi ehhez nem elég pontosak.

(MTI)

Rovatok