Index Vakbarát Hírportál

Dél-Afrikából terjedhetnek el a világ legundorítóbb gyárai

2018. szeptember 21., péntek 14:21

Újszerű módszert dolgozott ki egy dél-afrikai cég, amivel állati takarmányt lehet előállítani élelmiszerhulladékból, derül ki a CNN Money riportjából. A Jason és David Drew testvérpár által 2008-ban alapított AgriProtein légylárvákat (avagy nyüveket) tenyészt emberi vagy állati fogyasztásra már alkalmatlan élelmiszermaradékon.

Mivel naponta több százmillió petét is raknak a legyek például rothadó húson, a petékből kikelő, a hulladékon hízó lárvákat a szükséges feldolgozást követően állateledelként lehet hasznosítani. A testvérpár szerint a lárvaeledel környezetkímélő és fenntartható alternatívát nyújt például a halliszttel szemben, ami széles körben alkalmazott állati takarmány.

A jelenleg kétszázmillió dolláros értékűre becsült cég háromféle terméket gyárt a nyüvekből, ebből az egyik az elsősorban baromfiknak, halaknak szánt fehérjedús takarmány, ezen kívül olajat és trágyát is nyernek a légylárvákból.

A Bill and Melinda Gates alapítvány támogatásával létrejött AgriProteinnek már két légygyára van, egy Fokvárosban és egy Durbanban. Egy-egy gyár 8,4 milliárd legyet "foglalkoztat" és naponta 276 tonna élelmiszerhulladékot dolgoz fel. A legyek egy nap 340 millió petét raknak a hulladékba.

A kezdeti technológiai és finanszírozási nehézségeken mostanra túllendülő cég tavaly már 10 millió dolláros szerződést kötött egy mérnöki céggel, hogy 2024-re világszerte száz légygyár jöhessen létre, Ázsiában, Európában, a közel-keleten és az Egyesült Államokban.

Rovatok