Index Vakbarát Hírportál

Egyedül épít falat a japán robot

2018. október 2., kedd 16:59

Japánnak már van egyfajta válasza a munkaerőhiányra és a társadalom elöregedésére, és ebben nagy szerepet kapnak a humanoid robotok. Az Advanced Science and Technology Institute (ASTI) kutatói építettek maguknak egy gépet, hogy saját kézzel soha több ne kelljen építkezniük.

A HRP-5P többféle építkezési feladatot el tud látni, ezek közül a leglátványosabb a videón is bemutatott falépítés, melynek során a robot két kezébe kapja a gipszkarton elemet, és ügyesen a helyére is csavarozza a kezébe épített csavarhúzóval.

Bár az ember végtagjai még mindig szabadabban mozognak, mint a HRP-5P acélos karjai, a sérülésektől kevésbé kell tartani, és a robot életveszélyes környezetben is bevethető. A prototípus érzékeli a környezetét, a körülötte lévő objektumokat, és maga tervezi meg a mozdulatait.

Az ASTI kutatói magáncégekkel együttműködve szeretnék tökéletesíteni a gépet, és egyfajta fejlesztői platformként tekintenek rá, amelyre a partnereik telepítik majd a céljaiknak megfelelő mozdulatsorokat.

A HRP-5P-vel kapcsolatban azt azért jó volna tudni, hogy hosszabb ideig tud-e egy huzamban dolgozni, mint a mesteremberek.

(TechCrunch)

Rovatok