Index Vakbarát Hírportál

Német külügyminisztérium: Törökországban veszélyes a közösségi médiát használni

2018. október 24., szerda 20:11

A német külügyminisztérium szerdán arra figyelmeztetett, hogy német állampolgároknak veszélyes lehet a közösségi portálok használata Törökországban.

Az országba látogató németeknek szóló külügyminisztériumi tájékoztató frissített kiadásában az áll, hogy a török hatóságok az elmúlt két évben egyre több német állampolgárt fosztottak meg a szabadságától. Az őrizetbe vétel és a büntetőeljárás több esetben a közösségi médiában tett kormánykritikus állásfoglalásokkal függött össze. 

A tájékoztató szerint büntetőeljárást vonhatnak maguk után olyan megnyilvánulások is, amik a német jogfelfogás szerint beleférnek a véleménynyilvánítási szabadságba. Egy idegen bejegyzés lájkolása vagy megosztása is elég az eljárás megindításához. A külügyminisztérium szerint

a nem nyilvános kommentárok is eljuthatnak a török hatóságokhoz,

és az államfő megsértése vagy terrorista szervezet népszerűsítése miatt akár több évi szabadságvesztés büntetést is kiszabhatnak a török bíróságok.

Törökországban a 2016-os puccskísérlettel összefüggésben több mint 20 német állampolgárt vontak büntetőeljárás alá. A berlini és az ankarai vezetés viszonya megromlott.

A német külügyminisztérium tavaly júliusban figyelmeztette a Törökországba látogató németeket, hogy legyenek óvatosak, és rövid tartózkodás esetén is regisztrálják magukat a legközelebbi német külképviseleten. Az eljárás alá vont német állampolgárok többségét már szabadon engedték, de a figyelmeztetést nem vonták vissza.

(MTI)

Rovatok