Index Vakbarát Hírportál

Megépítheti a globális űrinternetet a SpaceX

2018. november 16., péntek 10:43

A SpaceX több ambiciózus terven is dolgozik párhuzamosan, és bár nem mindegyik olyan volumenű, mint az emberes Mars-expedíció, azért nem is kifejezetten földhöz ragadt elképzelésekről van szó. Ez szó szerint is igaz a Starlink nevű projektre, amelyben a cég sok ezer műholddal biztosítana nagy sebességű vezeték nélküli internetet a világ minden pontján. Bár a Starlink még mindig jó pár évre van a megvalósulástól, a SpaceX most egy nagy lépést tett ebbe az irányba – írja az Engadget.

A cég ugyanis engedélyt kapott újabb 7518 műhold felbocsátására. Az első tesztműholdakat februárban küldték fel, majd márciusban kapták meg az engedélyt az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottságtól (FCC) az első 4425 élesben használható műholdra, így a mostani engedéllyel már összesen 11 943 műholdat állíthatnak nagyon alacsony Föld körüli pályára, amivel a teljes Starlink-hálózatra megvan a hatósági jóváhagyásuk. A Starlink a 2020-as évek második felében készülhet el.

A hálózat az ígéret szerint minden olyan helyre akár 1 gigabites netet fog elvinni, ahová a hagyományos hálózatok nem érnek el. Ilyesmin egyébként nemcsak a SpaceX dolgozik, a Facebook drónokkal vitt volna netet a kábelekkel nehezen megközelíthető helyekre (a múltidő oka, hogy nyáron lelőtték az Aquila nevű projektet), újabban pedig maga is műholdakkal próbálkozik, míg a Google a Loon léggömbjeit használja ugyanerre, bár inkább eseti jelleggel, mint globálisan. Az FCC pedig szintén most adott engedélyt a Kepler, a Telesat és a LeoSat nevű cégeknek hasonló műholdak felbocsátására.

(Borítókép: Felbocsátják a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat Falcon 9-es hordozórakétáját a hozzá kapcsolt Dragon ember nélküli teherszállító űrhajóval a Cape Canaveral-i Kennedy Űrközpontban 2017. június 3-án. Fotó: Bill Ingalls / MTI/EPA)

Rovatok