Index Vakbarát Hírportál

Cserélhető videokártyát kap az Alienware laptopja

2019. január 9., szerda 14:22

Részben a videojátékok tartják életben az asztali számítógépek piacát, a szebb és gyorsabb grafika ígérete ugyanis állandó bővítésekre ösztönzi a felhasználót, amihez rendes pc kell. A laptopok körében is erős a gaming, és most az Alienware megpróbálja egyesíteni ezt a két piacot a CES-en bemutatott Area-51m géppel.

A laptopnak kinéző eszközben cserélhető a processzor és a videokártya

Nagyjából ugyanaz a baj a gaming laptopokkal, mint a mobilokkal: amint megvesszük, vészesen gyorsan csökkenni kezd az értékük, hiszen fél-egy éven belül megjelenik egy sokkal erősebb és jobb modell, nagyjából ugyanannyiért. Ha viszont cserélni lehet a legdrágább, és a teljesítmény szempontjából kritikus alkatrészeket, a procit és a grafikus csipet, azzal éveken át a legmagasabb szinten tudjuk tartani a gépet. Legalábbis elméletileg.

Az Alienware - melynek a Dell a tulajdonosa - egy általa kitalált egyedi kártyaformátumot használ a grafikus egységéhez, amely Dell Graphics Form Factor (DGFF) néven fut, és ezt hivatalosan nem támogatja sem az Nvidia, sem az AMD, és nem ígérik, hogy a jövőbeli csipjeik is kompatibilisek lesznek vele. Ezt az Alienware is elismeri, ugyanakkor abban bízik, hogy a később megjelenő grafikus csipek egyre kisebbek lesznek, csökken az energiaigényük, és emiatt el fognak férni a DGFF kártyákon.

Ha a vevőket nem izgatja ez a lehetőség, akkor a cserélhető videokártya csupán egy izgalmas kísérlet marad, akárcsak a mobilok piacán a Google moduláris mobiltelefonja, amelyből végül nem lett világszerte elérhető termék, leállították a projektet. Az Alienware azonban nyitott arra, hogy a rivális gyártóknak is elérhetővé tegye valamilyen módon a szabadalmát, és ezzel összejöhet a kritikus tömeg, amely előre mozdítja ezt az érdekes kezdeményezést.

Persze az Area-51m több szempontból is különleges termék, ami megnehezítheti az eladását. Jobban hasonlít egy asztali gépre, mint egy laptopra:

Nagy méretű, nehéz, az óriási kapacitású aksiból is legfeljebb 45 perc játék hozható ki, és két tápegységről kell üzemeltetni, mert az asztali gépekéhez mérhető grafikus gyorsító önmagában 180-330 wattot igényel.

Nehéz olyan feladatot találni, amivel ne birkózna meg az Area-51m. Az Intel 9. generációs Core i7-8700, i7-9700K vagy i9-9900K processzorát lehet belepakolni, valamint egy Nvidia GeForce RTX 2080 videokártyát, két PCIe M.2 ssd-t, 64 GB RAM-ot, és a kijelző 144 Hz-es panellel is kérhető. A legnagyobb számot azonban az árcédulán látják majd az érdeklődők, ebből a gépből egy közepes konfiguráció is 600 ezer forint, a csúcsmodell pedig ennek a sokszorosába kerül.

(The Verge)

Rovatok