Index Vakbarát Hírportál

A Huawei kirúgta a Kínának kémkedő lengyelországi igazgatóját

2019. január 12., szombat 15:31

A Huawei felbontotta annak az igazgatójának a munkaszerződését, akit kémkedés gyanújával vettek őrizetbe pénteken Lengyelországban. A kínai konszern közleménye azt hangsúlyozza, hogy Wang Weijing cselekedeteinek semmi közük sincsen a céghez.

A lengyel hatóságok pénteken jelentették be, hogy kémkedés miatt őrizetbe vettek és előzetesbe tettek egy kínai állampolgárt és egy lengyel férfit. A lengyel titkosszolgálatokat felügyelő miniszterhelyettes azt közölte, hogy a kínai férfi egy nagy elektronikai cég által alkalmazott üzletember, a lengyel pedig a kiberkereskedelem köreiben ismert személy. A lengyel médiában azonban több konkrétum jelent meg: az őrizetbe vett kínai férfi eszerint a Huawei lengyelországi részlegének egyik igazgatója, a lengyel gyanúsított pedig korábban a lengyel belbiztonsági hivatal (ABW) tisztje volt.

A Huawei az utóbbi időben Csehországban is kiváltotta a titkosszolgálatok érdeklődését, ahol biztonsági kockázatnak minősítették a kínai cég technológiáit. December 7-én Andrus Ansip, az Európai Bizottság digitális egységes piacért felelős biztosa is úgy nyilatkozott, hogy az EU-nak aggódnia kell a Huawei és más kínai technológiai cégek miatt, mert azok kockázatot jelentenek az unió iparára és biztonságára nézve.

A történtek egy egyre komolyabb globális kémháborúba illeszkednek Kína és a Nyugat között.Az amerikai kormány tavaly novemberben a Huawei gyártotta eszközök használatának elkerülésére kérte az Egyesült Államok szövetségeseit, december 6-án pedig az amerikai hatóságok kérésére Kanadában letartóztatták Meng Van-csout, a Huawei globális pénzügyi igazgatóját, az óriásvállalat alapítójának lányát.

A letartóztatott lengyelországi gyanúsítottak nem ismerték be bűnösségüket, de egyelőre nem tettek vallomást. Tevékenységükért tíz évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. 

„Wang feltètelezett cselekedeteihez vállalatunknak semmi köze nincs. Az előzetesbe kerülttel – a munkaszerződésének feltételeivel összhangban – azonban megszüntettük a munkaviszonyt, mivel társaságunkat a vele kapcsolatos események rossz színekben tüntették fel. A Huawei mindenkor betartja az adott országban hatályos törvényeket és szabályokat és minden munkavállalójától ugyanezt a magatartást követeli meg” – áll a Huawei közleményében.

Rovatok