Index Vakbarát Hírportál

Egymilliárd dollárra perli az Apple-t egy diák

2019. április 23., kedd 17:07 | aznap frissítve

Perre megy az Apple-lel egy New York-i diák, mert szerinte a cég bolti arcfelismerő biztonsági rendszere miatt tartóztatták őt le egy bolti lopássorozat gyanúsítottjaként, miközben ő ott se volt – írja az IT café.

A per tárgyát képező eset még tavaly novemberben történt, amikor a 18 éves Ousmane Bah-t a saját otthonában tartóztatták le, mert azzal gyanúsították, hogy részese volt több olyan bolti lopásnak is, amelyek az Apple üzleteiben történtek. A meggyanúsítás és a letartóztatás alapja az volt, hogy a fiút azonosította az Apple bolti arcfelismerő rendszere.

A történet meglehetősen zavaros: Bah elmondása szerint ő elveszítette a jogosítványát, majd a valódi tolvajok vélhetően ezt a lopott vagy megtalált dokumentumot használták fel a bűncselekmények elkövetésekor a boltokban való bejelentkezésekkor, és bár a jogsi nem tartalmazott fényképet, az Apple rendszere Bah adatait összekapcsolta a bűnözők boltban rögzített arcképeivel.

A tudósítások alapján a tévedést hamar felismerték – a bizonyítékként használt fényképeken ugyanis valóban nem Ousmane Bah szerepel –, a fiú ügyvédje azonban az elszenvedett kellemetlenségekre és a meghurcoltatásra hivatkozva nyújtotta be a hatalmas összegű, egymilliárd dolláros kártérítési igényt. Az Apple, illetve a megbízott biztonsági alvállalkozója egyelőre nem kommentálta a keresetet.

Rovatok