Index Vakbarát Hírportál

Szaharai por lepte be Magyarországot

2019. április 23., kedd 15:33 | négy éve frissítve

Jó pár éve nem tapasztalt méretű szaharai porvihar érte el Európát a napokban – írja a 444 Varga György, az MTA porviharkutatójának blogbejegyzése alapján. Kedden Magyarországra is megérkezett a szaharai por - számolt be az Időkép.hu képek kíséretében. 

Azt írták sárgás, barnás színű homok és por rakódott le a tereptárgyakra az esős tájakon, a homok Afrika irányából érkezett délkeleti irányú széllel. A cikk egyik szerzőjének kocsija így nézett ki szerda reggel:

Sokfelé az eget is sárgásra festette, az Időkép webkameráin sárgásba borult ég a levegő magas homoktartalma miatt.

Maga a jelenség nem rendhagyó, legutóbb például februárban történt itthon hasonló. A sivatagi por ilyenkor jellemzően saras esőt eredményez és narancssárgára festi a naplementét, illetve télen vörösre a fehér havat. A mostani esemény azonban a szokásosnál jóval erősebb.

A porvihar a Földközi-tenger nyugati medencéjénél érte el Európát, és pár nap alatt szinte a teljes légkört elborítja. A szaharai por fontos szerepet tölt be az óceánok ökoszisztémájában, mert tápanyaggal látja el a partoktól és az áramlatoktól távol eső vizek fitoplanktonját, ezzel hozzájárul annak szénmegkötő tevékenységéhez. A porral érkező baktériumok és gombák azonban egészségügyi kockázatot nem jelentenek.

A por mennyisége kedd délután tetőzik nálunk, a csapadék viszont egyre kisebb területre terjed ki. Szerdán már csak a tárgyakra lerakódott homok emlékeztet majd a szaharai állapotokra - írja az Időkép.hu.

Rovatok