Index Vakbarát Hírportál

Kutatóállomást építene Kína a Holdon

2019. április 24., szerda 10:31

Tudományos kutatóállomás kiépítését tervezi Kína a Hold déli sarkvidékén, és embereket küldene a Hold felfedezésére hozzávetőleg 10 éven belül, jelentette ki Csang Ko-csian, a Kínai Nemzeti Űrügynökség (CNSA) vezetője szerdán.

Kína 1970. április 24-én indította útjára az ország legelső műholdját, ezért 2016-ban ezt a napot tették meg az űr napjának. Csang a közép-kínai Hunan tartomány központjában, Csangsában a kínai űr napja alkalmából tartott rendezvényen arról is említést tett, hogy a januárban a Hold túloldalán sikeres leszállást végrehajtó Csang'o-4 űrszonda után Kína az idei év végén a Csang'o-5-öt küldi majd a Holdra mintagyűjtés céljából.

A január 3-án a Hold Földről sosem látható oldalára érkezett Csang'o-4 űrszonda fedélzetén egy holdjárót is odaszállítottak a Hold túloldalának felfedezésére. A Jáde Nyúl 2 a Kármán Tódorról elnevezett Von Karman kráternél végez kutatásokat, egyebek mellett a felszínközeli struktúrák kitapogatását és a Holdon található anyagok összetételének elemzését.

A Jáde Nyúl 2 küldetése sikeresnek mondható, a 140 kilogrammos holdjáró már túllépte a 3 földi hónapra tervezett élettartamát, de továbbra is működőképes állapotban van, jelenleg a negyedik működési ciklusában jár, és mostanáig csaknem 180 métert tett meg a Hold felszínén. A kínai űrügynökség friss képeket is adott ki a holdjáró küldetéséről, írja a Planetary.org.

A kínai űrügynökség vezetője azt is közölte, hogy 2020-ra tervezik az első űrszonda elindítását a Marsra. (MTI)

(Borítókép: a Jáde Nyúl 2 keréknyomai a holdporban. Fotó: CLEP/CNSA)

Rovatok