Index Vakbarát Hírportál

A Facebook már tartalékol minden idők legnagyobb adatvédelmi büntetésére

2019. április 25., csütörtök 08:36

A Facebook szerdán bejelentette, hogy hárommilliárd dollárt különített el a büntetésre, amelyet az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) szabhat ki rá a Cambridge Analytica-botrányban napvilágra került szabálytalan adatkezelési gyakorlata miatt – írja az MTI.

Az FTC vizsgálata még folyik, de sajtóértesülések szerint biztosra vehető a büntetés. A Wall Street Journal szerint várhatóan ez lesz a legnagyobb mértékű büntetés, amit az Egyesült Államok hatósága valaha kiszabott egy techcégre, illetve a legnagyobb, amit adatkezelési szabálytalanság miatt kiszabtak. A lap értesülése szerint

akár ötmilliárd dollárra (1440 milliárd forintra) is büntethetik a céget.

Az eddigi legnagyobb büntetés, amit technológiai cégre szabtak ki felhasználói adatkezelési hibák miatt, ehhez képest aprópénz volt: a Google 2012-ben kapott 22,5 milliós bírságot.

A Facebook még 2012-ben az FTC-vel kötött megállapodásában beleegyezett, hogy a felhasználói adatait nem osztja meg a felhasználó engedélye nélkül. Az FTC tavaly elkezdte vizsgálni, hogy a világ legnagyobb közösségi oldala betartotta-e a megállapodást, hiszen felhasználóinak több tízmilliónyi adata a Donald Trump 2016-os választási kampánycsapatának is dolgozó, londoni székhelyű Cambridge Analytica nevű céghez került.

Az FTC nem adott meg határidőt a vizsgálat lezárására és a büntetés kiszabására, de elemzők szerint a Facebook szerdai bejelentése arra enged következtetni, hogy erre hamarosan sor kerülhet. Ugyanezért az ügyért már a brit adatvédelmi hatóság is büntette a céget, ott a maximális bírságot kapták, bár ez a várható amerikai büntetéshez képest így is elenyésző összeg, 500 ezer font (183 millió forint) volt.

A Facebook szerdán hozta nyilvánosságra az első negyedév mérlegét, amely 15,08 milliárd dollár, 26 százalékkal több, mint a tavalyi első negyedévben. A vállalat profitja több mint a felére, 2,43 milliárd dollárra csökkent az év első három hónapjában, éppen a várható büntetésre félretett összeg miatt.

Rovatok