Index Vakbarát Hírportál

Magyarország legnagyobb klímatüntetését szervezik

2019. május 21., kedd 13:24

Hatalmas tüntetést szervez május 24. péntekre az egyetemistákból álló Fridays for Future Magyarország. Magyarország eddigi legnagyobb klímatüntetésén Budapest mellett nyolc vidéki városban (Miskolc, Szeged, Pécs, Tata, Karcag, Győr, Szekszárd, Debrecen) lesznek vonulások, sztrájkok, demonstrációk, ezzel hazánk is csatlakozik a Fridays For Future (FFF) mozgalom által szervezett II. Globális klímasztrájkhoz – áll a szervezők által az Indexhez eljuttatott közleményben. (Az első megmozdulás március 15-én volt.)

Pénteken a világon száznál több országban, ezernél is több helyszínen lesznek sztrájkok, tüntetések, ezek révén szeretnék a szervezők felhívni a figyelmet a klímaváltozás jelentette veszélyre és az azonnali cselekvés szükségességére, követelve az ökológiai- és klímavészhelyzet kihirdetését és az ennek megfelelő cselekvést.

Felháborítónak tartjuk, hogy szerte a világon, így Magyarországon is, a döntéshozók évek-évtizedek óta késlekednek azzal, hogy érdemi intézkedéseket vezessenek be, és hogy egyáltalán érdemben foglalkozzanak a kérdéssel. Úgy látjuk, hogy a nyilvánosság, a közvélemény súlyosan alulinformált, széles tömegek nem realizálták még, milyen veszély fenyegeti az egész emberiséget, a jövőnket, és ezért is hiányzik a döntéshozókat valódi lépésekre ösztönző társadalmi nyomás

– fogalmaztak a magyar szervezők.

"Mi egyetemisták vagyunk, és bár sokan közülünk a jövőben biológusként, meteorológusként, közgazdászként vagy más tudományos és szakmai háttérrel mindent megtesznek majd a szakmájukban elhelyezkedve is, hogy a klímaváltozást megállítsuk, következményeit mérsékeljük, ma még nem a mi dolgunk megmondani, pontosan milyen lépésekre van szükség.

A jövőnkért aggódó fiatalokként viszont kötelességünknek érezzük, hogy hallassuk a hangunkat, és megtegyük amit lehet: fel akarunk ébreszteni mindenkit, döntéshozókat, tanárokat, cégeket, politikusokat, mérnököket, orvosokat és újságírókat, hogy tegyünk meg mindent azért, hogy már a mai döntéshozók is most azonnal kötelességüknek érezzék a cselekvést, és hogy ennek érdekében minél nagyobb társadalmi nyomás alá kerüljenek" – írták.

Budapesten 11 órakor indul a menet a Deák térről a Kossuth téri tüntetésre. A szervezők szerint eddig több mint hétezer érdeklődő regisztrált, köztük nagyon sok középiskolás, sőt, általános iskolások is egyre többen jelzik csatlakozásukat (ehhez nekik szülői kikérőre van szükségük, ami az FFF Facebook-oldalán elérhető).

Bár a mozgalom a tavaly péntekenként iskola helyett a svéd parlamentnél ülősztrájkba kezdő, akkor 15 éves Greta Thunberg akciójából nőtt ki, és főként a jövőjüket féltő fiatalok csatlakoznak hozzá a legtöbben, a szervezők remélik, hogy az idősebb generációk tagjai közül is sokan részt vesznek a pénteki tüntetésen.

(Borítókép: Mohai Balázs/MTI)

Rovatok