Index Vakbarát Hírportál

Huawei-alapító: Amerika alábecsül minket

2019. május 21., kedd 11:28 | aznap frissítve

"Az amerikai politikusok jelenlegi lépéseikkel alábecsülik erőinket" – jelentette ki Ren Zhengfei, a Huawei alapítója a kínai állami hírügynökségnek. A 74 éves, ritkán nyilatkozó cégalapító szerint az utóbbi napok fejleményei, az Egyesült Államok gazdasági-technológiai korlátozásai nem lesznek különösebb hatással a cég működésére, és maholnap senki sem lesz képes felvenni a versenyt a Huaweijel az 5G-s technológiák fejlesztése és a szükséges hálózatok kiépítése terén.

Az amerikai-kínai kereskedelmi-gazdasági háború Huaweit érintő legutóbbi fejleményei címszavakban:

  1. Trump betiltathatja a Huaweit az USA-ban
  2. Trump országos rendkívüli állapotot hirdetett
  3. A Google elveszi az Androidot a Huaweitől
  4. A legnagyobb amerikai csipgyártók is szakítanak a Huaweijel
  5. USA vs. Kína: most már vérre megy
  6. Kemény menetre készülhet az Androidtól megfosztott Huawei
  7. Mégis felfüggesztették 90 napra a Huawei amerikai korlátozását

Szűk egy héttel ezelőtt Donald Trump amerikai elnök elnöki rendeletet írt alá az Egyesült Államok telekommunikációs hálózatainak védelméről, gyakorlatilag megtiltva amerikai telekommunikációs vállalatoknak az üzletkötést olyan külföldi alkatrészgyártókkal, amelyek nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek az Egyesült Államokra nézve.

Vasárnap érkezett a hír, hogy a Google felfüggeszti üzleti kapcsolatát a Huaweijel, azaz elveszi a Huawei számos androidos jogosultságát, ami kétségkívül egy sor kellemetlen hatással lehet az okostelefonokat és tableteket is gyártó cég tevékenységére. Nem sokkal rá az amerikai–kínai kereskedelmi-technológiai háború újabb lépéseként három nagy amerikai csipgyártó, a Broadcom, az Intel és a Qualcomm is bejelentette, hogy felfüggesztik üzleti kapcsolataikat a kínai céggel.

Hogy az amerikai politikai döntéshozók mennyire látják át az iparági összefonódásokat és hogy mennyire vannak tisztában a tisztán politikai alapon születő döntések lehetséges hatásaival, jól mutatja, hogy a legfrissebb hír szerint az amerikai kereskedelmi minisztérium 90 napra felfüggesztette a Huawei kínai távközlési óriásvállalat ellen hozott korlátozó intézkedések hatályba lépését – a "könnyebb átmenet" érdekében.

Ez utóbbira reagálva azt közölte Ren Zhengfei, hogy ennek a kilencven napnak sincs különösebb jelentősége, a Huawei vészhelyzeti tervei képesek fenntartani a cég normális működését. Ren Zhengfei egyúttal háláját kifejezve közölte: amerikai partnereik jelenleg épp azon dolgoznak, hogy meggyőzzék a kormányzatot, engedje továbbra is gazdasági kapcsolataikat megtartani a Huaweijel.

Közben az Infineon félvezetőáramkör-gyártó vállalat arról tájékoztatta a kínai Hszinhua hírügynökséget, hogy továbbra is szállítja termékei "túlnyomó részét" a Huaweinek. A német cég kedden határozottan cáfolta a japán Nikkei Asian Review ennek ellentmondó, a szállítások leállításáról szóló jelentését. "Az Infineon minden piacán betartja az ott érvényes törvényeket és rendelkezéseket, valamint minden tőle telhetőt megtesz ügyfelei igényeinek megbízható kielégítése érdekében" - fogalmaz az Infineon közleménye. "Az Infineon Huaweinek exportált termékeinek a többsége nem esik az amerikai korlátozások alá, ezért folytatjuk a szállításokat." (Reuters/BBC/The Verge)

(Borítókép: Fabrice Coffrini/AFP)

Rovatok