Index Vakbarát Hírportál

Gigantikus repkedő ragadozó hüllő maradványait azonosították

2019. szeptember 13., péntek 14:15

A kutatók szerint megvan a valaha élt legnagyobb repülő állat. A hatalmas, félelmetes hüllő több mint 70 millió évvel ezelőtt, a kréta korban repkedhetett. A Cryodrakon boreas vagy a fordítás szerint "az északi szél fagyott sárkánya" ragadozó lehetett, a szárnyfesztávolsága pedig nagyjából 10 méter körül volt, akkora, mint most egy F–16-os harci repülőnek. 

Jelenleg a legnagyobb szárnyfeszttávolságú madár a vándoralbatrosz, 360 centivel. Tehát az őssárkány majdnem háromszor olyan nagy lehetett. 

A londoni Queen Mary Egyetem kutatója, David Hone azt nyilatkozta, hogy ezek a a hüllők felépítésükben hasonlítanak a zsiráfokhoz. Kicsit hosszabb a pofájuk, és a hosszabb lábakat szárnyként kell elképzelni, amit finom toll borított, mint a kismadarakat, de a hosszú nyak és a nagy test ugyanúgy jellemző volt rájuk. Nagyjából 200 kilót nyomtak, azt nem tudják, hogy milyen lehetett a mintázatuk, de elképzelhető, hogy színes tollazatuk volt. Az életük jelentős részében a földön sétáltak, és gyíkokkal, valamint kisebb emlősökkel táplálkoztak. Több száz vagy akár ezer kilométert is tudtak repülni, és a kutatók szerint lehetséges, hogy egész Észak-Amerika területén őshonosak voltak. 

A kutatást bírálók szerint egyáltalán nem biztos, hogy egy új fajt fedeztek fel, elképzelhető, hogy ugyanolyan pteroszauruszról van szó, amilyeneket már eddig is ismertek a paleontológusok. 

Rovatok