Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Alekszej Leonov, aki elsőként sétált az űrben

2019. október 11., péntek 14:13

1965. március 18-án  Alekszej Leonov szovjet űrhajós történelmet írt, amikor a világon elsőként szkafanderbe burkolózva kilépett a  Voszhod–2 zsilipkapuján át, és tizenkét percen át egy ötméteres zsinóron lebegett  a rideg világűrben. 

Október 11-én bekövetkezett halálát az asszisztense közölte, 85 éves volt.

A szovjet űrbéli kísérlet 54 évvel ezelőtt kis híján katasztrófával végződött, mert az akkori kezdetleges szkafander az űrben a nyomáskülönbség miatt felfúvódott, és Leonov alig bírt visszamászni a zsilipen át az űrhajójába, és a műveletben későbbi elmondása szerint 6 kilót fogyott, úgy leizzadt. Végül ki kellett ereszteni némi levegőt, hogy a leengedett szkafanderrel átjusson a zsilipen, és be tudja csukni az ajtót.

Ezt az űrbéli kalandot még továbbiak követték volna, ám úgy alakult, hogy amit Leonovnak kiszemeltek, azok sorra elmaradtak, pedig ő lehetett volna az első szovjet a Holdon. Végül egy szintén történelmi jelentőségű küldetés parancsnoka lett 1975-ben, az Egyesült Államok és a Szovjetunió első közös Apollo–Szojuz-programjában, majd 1976 és 1982 között a kozmonautacsapat parancsnoka volt. 

Tucatnyi díjat és kitüntetést kapott, könyvet írt az űrverseny korszakáról.

Rovatok