Index Vakbarát Hírportál

A Déli-sarkot olvasztják a megváltozott szelek

2012. április 26., csütörtök 10:37

Egy nemzetközi kutatócsoport a Nature című szaklapban mutatta be kutatásai eredményeit, amelyek szerint a klímaváltozás által befolyásolt szelek megváltoztatták a tengeráramlatok erejét és irányát, így a jégtáblákat nemcsak a felszíni melegebb szelek, hanem alulról a meleg tengeráramlatok is olvasztják.

Hamish Pritchard, a British Antarctic Survey kutatja, a tanulmány szerzője elmondta, hogy a szárazföldi gleccser mindenhol gyorsabban olvad, ahol olvadni kezd a tengerben lévő jégtábla. Ez a felgyorsulás felelős elsősorban a kontinensen lévő jég fokozódó olvadásáért és a tenger vízszintjének növekedéséért.

A tudósok a NASA egyik műholdja által, 2003 és 2008 között gyűjtött adatokat használták fel a kutatásaikhoz, így nyomon követhették szinte az összes jégtábla változását az Antarktisz körül. A megfigyelt ötvennégy jégtáblából húsz tengeráramlatok miatt indult gyors olvadásnak. A szakértők remélik, hogy a jövőben az információk segítségével pontosabb prognózisokat mondhatnak a tengerszint változását illetően.

Rovatok