Index Vakbarát Hírportál

Rekordot döntött a grönlandi jégolvadás

2012. augusztus 16., csütörtök 17:25

Rekordszintet ért el a grönlandi jégolvadás négy héttel a szezon vége előtt. Grönlandon az olvadási szezon júniusban kezdődik és szeptember elején fejeződik be, amikor esni kezd a hőmérséklet. Idén augusztus 8-án, vagyis négy héttel a szezon vége előtt az olvadás már nagyobb volt, mint ami 2010-ben az egész szezon alatt ment végbe.

Az idei olvadás a legnagyobb léptékű, amióta 1979-ben megkezdődtek a műholdas megfigyelések - hangsúlyozta Marco Tedesco, a New York-i Egyetem docense. A grönlandi jégtakaró olvadásának mértékét Tedesco kollégáival a műholdas mikrohullámú megfigyelések adatainak elemzésével állapította meg. Az eredmények arról tanúskodnak, hogy Grönland szinte minden régiójában nagyfokú a jégtakaró olvadása.

Az olvadékvíz egy része természetesen visszafagy, más része viszont a tengerbe jut, hozzájárulva a vízszint emelkedéséhez. A rekordszintű olvadás a magasabb hőmérséklet következménye. Folynak kutatások annak kiderítésére, hogy ez a magasabb hőmérséklet a globális felmelegedés része-e. "Óvatosan kell eljárnunk, hiszen csupán néhány évtizedes adatokkal rendelkezünk, ami semmiség Grönland sok évezredes történelméhez viszonyítva" - jegyezte meg a kutató.

Rovatok