Index Vakbarát Hírportál

Negyven fokon sem olvad meg az új csoki

2012. november 29., csütörtök 14:15

A Cadbury olyan csokoládét készít, ami nem olvad meg még negyven fokos hőségben sem. A csokoládé szilárd marad még akkor is, ha órákon keresztül tesszük ki ilyen magas hőmérsékletnek. Ez teljesen ellentmond a csokoládé természetének, hiszen az 34 fokon már olvadni kezd.

A cég szabadalmi leírása elmagyarázza, mindez hogyan lehetséges. A csokoládékészítés egyik szakaszában összekeverik az összes összetevőt, kakaóvajat, tejet, cukrot, olajokat. A Cadbury kitalálta, hogyan lehetne ebben a szakaszban a cukrot sokkal kisebb részecskékre bontani, ami azért fontos, mert így kevesebb zsír tapad a cukorrészecskékre. Állítólag a cukorra tapadó zsír mennyisége felelős a csokoládé olvadásáért, így ha kevesebb tapad rá, akkor a végtermék is kevésbé olvadós.

A szabadalom jelentősége, hogy a cég több csokoládét tud eladni a melegebb éghajlatú országokban. A fejlődő országokban nem tudták jól megoldani a csokoládé tárolását, romlott a termék minősége a magas hőmérséklet miatt. A Cadbury nem is fogja mindenhol árusítani az új csokoládét, csak a melegebb országokban.

Rovatok