Index Vakbarát Hírportál

Északi jégolvadás okoz extrém időjárást

2013. március 26., kedd 09:48

Kutatók szerint az idén tavasszal tapasztalt extrém időjárás annak köszönhető, hogy az északi sarkkörön túli hó- és jégtakaró drámaian csökkent az elmúlt években. Az Európában és Észak-Amerikában lehullott hó és hóviharok a globális felmelegedés jelei. Tavaly ősszel az északi jég kiterjedése és térfogata soha nem látott szintre csökkent. Az amerikai Nemzeti Hó- és Jégadatközpont (NSIDC) hétfőn kiadott műholdas felvételei is azt mutatják, hogy a Jeges-tengert borító jégtakaró majdnem rekord méretűre zsugorodott össze.

Gyorsan olvad a tengeren a jég, és már 80 százalékkal kisebb, mint 30 évvel ezelőtt. Ez a globális felmelegedés tünete, mondta Jennifer Francis, a Rutgers Intézet kutatója. Francis és más kutatók is úgy gondolják – egyre többen –, hogy a sarkköri olvadás hatására megváltoznak az északi féltekén uralkodó légköri áramlatok. Francis szerint ennek az az egyik következménye, hogy a sarkkörről származó hideg levegő még délebbre tud nyomulni.

A kutató tavaly szeptemberben arra figyelmeztetett, hogy a 2012-es rekord mértékű olvadás miatt Nagy-Britanniában és Észak-Európában hideg lesz a tél. Idén márciusban valóban hóesés és fagy söpört végig a kontinensen, míg egy évvel korábban kimondottan meleg, tavaszias volt az idő. Megfigyeléseit igazolta Vlagyimir Petukov, a Potsdam Institute professzora is, szerinte a jet stream, vagyis az említett futóáramlatok teljesen megváltozhatnak a jégolvadás hatására.

Az idei márciusra jellemző havazás, hideg és hóviharok teljesen ellentétesek a tavaly tapasztalt szinte nyárias meleggel. Az elméletek mindkét extremitást az olvadó jéggel magyarázzák. A brit kormány tudományos tanácsadója, Sir John Beddington szerint egyre többször tapasztalunk szélsőséges időjárást. Már 2012 is a szélsőségek éve volt, a hőmérsékletet, a csapadék, a szárazság és az áradás is rekordokat döntött az északi féltekén.

Rovatok