Index Vakbarát Hírportál

Egész csil­lag­hal­mazt do­bott ki a ga­la­xi­s

2014. május 6., kedd 09:39

Csillagászok megfigyelték, hogy az M87 jelű galaxis egy egész csillaghalmazt dobott ki magából, méghozzá 3 millió kilométeres óránkénti sebességgel. Ez elég rossz hatással volt a HVGC-1 jelű halmazra: mostantól a galaxisok közti űrben fog sodródni.

A kutatást vezető Nelson Caldwell szerint a csillagászok korábban már sok szökevény csillagot találtak, de most először tudtak egy egész halmazt azonosítani. 

De mi az a HVGC-1?

A betűszó a hypervelocity globular cluster (hipersebességű gömbhalmaz) kifejezést takarja. A gömbhalmazok a korai univerzum relikviái. Sok ezer csillagot tartalmaznak egy néhány tucat fényév átmérőjű, gömb alakú térrészben. A Tejútrendszert körülbelül 150 gömbhalmaz kíséri, az M87-et viszont több ezer.

 A HVGC-1 azonosításához sok szerencse is kellett. A kutatók éveket töltöttek az M87 körüli tér tanulmányozásával.

  1. A célpontokat először a színük alapján listázták, elkülönítve a csillagokat és a galaxisokat a gömbhalmazoktól.
  2. Ezután az arizonai MMT teleszkópot és a Hectoechelle/Hectospec multiobjektum-spektrográfot használták a több száz gömbhalmaz részletes vizsgálatára. (A műszer fejlesztésében meghatározó szerepet játszott egy magyar kutató, Fűrész Gábor.)
  3. A rögzített színképeket automatikus számítógépes elemzésnek alávetve meghatározták minden halmaz radiális (a látóirányunkba eső) sebességét.

A kutatók külön-külön is megvizsgálták a szokatlan jelenségeket. A legtöbb vizsgált objektum valamilyen hibának bizonyult, de a HVGC-1 más volt. Jay Strader, az egyik kutató elmondta, hogy bár nem számítottak ilyen gyorsan mozgó objektumokra, a halmaz rendkívüli sebessége valósnak bizonyult.

A HVGC-1 olyan gyorsan mozog, hogy az M87 galaxist örökre el fogja hagyni. Ez valójában már meg is történt és a halmaz behatolt az intergalaktikus térbe.

Nem tudni, mi okozta a kidobódást

A kutatók nem tudják, mi okozhatta a HVGC-1 kidobódását. Az egyik elképzelés szerint az M87 centrumában nagy tömegű fekete lyukakból álló páros helyezkedik el. Amikor a gömbhalmaz nagyon közel került a fekete lyukakhoz, a külső csillagai leszakadtak, a halmaz magja azonban érintetlen maradt. A két fekete lyuk ezután úgy viselkedett, mint egy parittya: gravitációs terük óriási sebességgel lőtte ki a gömbhalmazt.

Rovatok