Index Vakbarát Hírportál

Begyújtották a 2000 terawattos lézert, pislognak a csillagok

2015. augusztus 19., szerda 15:42

Bekapcsolták a világ legbrutálisabb lézerét, amivel az Oszaka Egyetem kutatói a LFEX (Laser for Fast Ignition Experiments) laboratóriumban lövöldöznek hajszálvékony célpontokra. A sugár csúcsteljesítménye 2000 terawatt, ám ezt csak nagyon rövid ideig, egybilliomod másodpercen át tartják fenn.

Hogyan képzeljük el ezt a hatalmas energiamennyiséget?

Ez a lézer egymilliárdszor erősebb egy stadion reflektoránál, vagy nagyjából megfelel annak a napenergiának, ami Londonra esik, csak ez az egész egy vékony kis sugárba van besűrítve.

A LFEX csak egyike a világ szuperlézereinek, és hamarosan porba lesz alázva: a magyar-cseh-román koprodukcióban készülő ELI ennél is tízszer erősebb lesz. 

Ezek a tudományos eszközök többek közt a világegyetem fiatalkori szélsőséges állapotának, a Nap és más csillagok légkörének vagy a Jupiterhez hasonló gázóriások magjának szimulálására alkalmasak. Amikor a lézerrel rálőnek egy hagyományos anyagra, az rögtön elpárolog, és plazma keletkezik. Ez a halmazállapot a Földön nagyon ritkán alakul ki, az űrben azonban egész gyakori.

A lézerek segítségével jóval praktikusabb ismereteket is szerezhetünk, ezeket az egészségügyben és a tiszta energiatermelésben lehet hasznosítani. A LFEX is főleg a fúziós erőművek kutatását segíti. A nukleáris fúzió során nem keletkezik radioaktív hulladék, egyedül az okoz gondot, hogy a beindítása rengeteg energiát igényel - ebben játszanak fontos szerepet a szuperlézerek.

Ami pedig az orvostudományt illeti, a lézerekkel lenyűgöző felbontású fotókat tudunk készíteni biológiai szövetekről, viszonylag olcsón. A kutatók már dolgoznak a lézerekkel működtetett ionsugaras rákterápiás eljárásokon is. 

Rovatok