Index Vakbarát Hírportál

A Föld valójában két bolygóból áll

2016. február 2., kedd 15:24

Az űrkutatók a Hold kialakulására kerestek bizonyítékokat. Az elmélet az volt, hogy 4,5 milliárd évvel ezelőtt a Földdel összeütközött egy kisbolygó és az így keletkezett törmelékből alakult ki a Hold. 

Az elmélet, hogy Theia vége jelentette a Hold kialakulásának kezdetét, nem új. De egészen mostanáig a kutatók azt feltételezték, hogy a kisbolygó az ütközés után folytatta útját az űrben. Most azt feltételezik, hogy ez az ütközés akkora volt, hogy a Theia névre keresztelt kisbolygó soha nem hagyta el a Földet, hanem egyszerűen beleépült, a két bolygóból kiszakadó törmelék pedig megalkotta a Holdat.

A kutatók a Holdról hozott kőzeteket vizsgálták ahhoz, hogy megerősítsék vagy megcáfolják az elméletet. Mellettük hat földi vulkáni kőzetet is megvizsgáltak, hogy össze tudják hasonlítani szerkezetüket.

Azt vizsgálták, hogy melyik oxigén izotópot tartalmazza az adott kőzet, vagyis megszámolták az oxigén atomjában lévő protonokat és neutronokat. Ez azért fontos, mert a köveknek minden Naprendszerben lévő bolygón sajátos ujjlenyomata van, az oxigén izotópjainak arányától függően. Így kitalálható, hogy honnan származik a kőzet.

A Földön lévő kőzetek 99,9 százalékánál O-16 az oxigén, ami azt jelenti, hogy az atom nyolc neutront és nyolc protont tartalmaz. De létezik O-17 és O-18 oxigén is jóval kisebb arányban.

Ha Theia simán továbbhaladt volna az ütközés után, miután megalkotta a Holdat, akkor a Hold főleg Theia kőzeteiből állt volna, és a Föld és Hold kőzeteinek más lett volna az oxigén izotóp aránya. De nem így van. A kőzeteket vizsgálva nem találnak jelentős különbséget a Föld és a Hold kőzetei között.

Így vették elő megint azt az elméletet, hogy a Föld valójában jóval erőteljesebben ütközött össze a Theiával és a kisbolygó nem haladt tovább a pályáján. Kőzetei teljesen összekeveredtek a Föld kőzeteivel és a kettőből alakult ki a Hold, ezért nem látunk többet Theiából a Holdban.

A kutatók azonban nem sokat tudnak Theiáról, csak valószínűsíteni tudják, hogy kisebb volt mint a Föld. Nagyjából akkora lehetett, mint a Mars, legalábbis ezt állítja Edward Young, a tanulmány vezető kutatója. Arra is van bizonyíték, hogy Theia egyre nagyobb lett, így ha túlélte volna az ütközést, akár a Naprendszer bolygójává is alakulhatott volna.

Rovatok