Index Vakbarát Hírportál

Mit lehet csinálni rohadt paradicsomból?

2016. március 17., csütörtök 10:42

A tavaszi napforduló közeledtével minden süt, rügyezik, csiripel és dagad; hónapok kérdése, hogy beinduljon a paradicsomszezon. Lecsókészítés közben előfordul, hogy néhány paradicsom megütődik, kireped, elrohad, működés- és tálalásképtelenné válik, röviden: rossz lesz. A paradicsomnak is, meg nekünk is, ha megesszük. Kidobni viszont hülyeség. De mit lehetne csinálni a rohadt, ütődött, kirepedt paradicsomokból?

Például elektromos áramot.

Az American Chemical Society éves találkozóján egy kutatócsoport bemutatta, hogy gyártható elektromos áram rohadt paradicsomból. Mint kiderítették, a paradicsom igen hasznos bioenergia-forrás, ha biológiai vagy mikrobiális elektrokémiai elemként hasznosítják. Az egyik kutató, Namita Shrestha szerint az általuk bemutatott eljárás további haszna, hogy megtisztítja a paradicsomtartalmú szilárd hulladékot és a melléktermékként keletkező szennyvizet is.

A kutatók a paradicsomot egy tartályba tették, amiben különleges baktériumok végzik a növény lebontását. Ha a mikrobák kapcsolatba lépnek a paradicsommaradványokkal, oxidálják azt, és elektronok szabadulnak föl. Az elektrokémiai cellák ezután csapdába ejtik az elektronokat, és elektromosság képződik.

Az új módszer egyelőre nem fenyegeti a hagyományos erőműveket. 0,3 watt teljesítményhez 10 milligramm paradicsomra lenne szükség. Nagy léptékben alkalmazva viszont hatalmas erőforrást jelentene. A kutatók becslései szerint Florida éves paradicsomhulladéka – nagyjából 396 ezer tonna – annyi energiát termelne, amennyivel 90 napra ki lehetne világítani Disney Worldöt.

Rovatok