Index Vakbarát Hírportál

40 milliárdból épül tovább a lézerközpont

2016. április 8., péntek 18:01

Ünnepélyes projektnyitó konferenciát tartott pénteken az ELI-HUNonprofit Kft. Szegeden. A szegedi lézeres kutatóközpont vezetői bemutatták az eddigi eredményeket, beszámoltak a projekt haladásáról. A lézeres kutatóközpont megvalósításának második fázisa 40,052 milliárd forint támogatást jelent, ennek 85 százalékát az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alap állja.

Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy befejeződnek az építési munkálatok, jönnek a lézeres berendezések, az összeszerelés és próbaüzem után már élesben mennek majd. 

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot parlamenti államtitkára elmondta: „A közel 70 milliárd forintos, magyar-román-cseh koordinációban megvalósuló lézeres kutatóközpont az európa iinnováció egyik csúcsteljesítménye, amely a tudomány számtalan területén alapozhatja meg a jövő globálisan is meghatározó felfedezéseit.

Corina Crețu, az Európai Bizottság regionális politikáért felelős EU biztosa szerint az ELI-ALPS egyike a világ legnagyobb nemzetközi felhasználók számára készülő lézeres kutatási létesítményeinek. Magyarország, Románia és a Cseh Köztársaság világszerte vonzóvá vált élvonalbeli kutatási tevékenységek végzése szempontjából. 

Az ELI-ALPS (Extreme Light Infrastructure Attosecond Light Purse Source) projekt célja egy lézereken alapuló, egyedülálló európai kutatóintézet létrehozása, amelyben mind a lézerimpulzusok, mind a segítségükkel előállított további fényforrások a nemzetközi kutatók rendelkezésére állnak. A szegedi intézet a világ legnagyobb csúcsintenzitású impulzusait előállító intézmények közül kitűnik az egy másodperc alatt előállított legtöbb, és egyúttal időben legrövidebb impulzusaival. A berendezés várhatóan nemcsak az ultragyors fizikai alapfolyamatok, de a biológiai-, orvosi- és anyagtudományok terén is kiemelkedő kutatási eredmények elérését teszi elérhetővé.

Rovatok