Index Vakbarát Hírportál

Rájöttek az Antarktisz titkára

2016. május 31., kedd 17:01

A több ezer méter mélységből érkező hideg víz segít hűvösen tartani az Antarktiszt övező óceánt, amely így a globális felmelegedés ellen hat – írja az MTI. Az ember okozta globális felmelegedés elméletének szkeptikusai gyakran azzal hozakodnak elő, miként lehetséges, hogy miközben az antarktiszi tengeri jég téli kiterjedése immár évtizedek óta növekszik, addig az északi-sarkvidéki tengeri jég nagy sebességgel zsugorodik.

„Az eredményeink egy újabb lépést jelentenek a rejtély megoldása felé" – mondta Kyle Armour, a seattle-i Washington Egyetem munkatársa, a Nature Geoscience című folyóiratban közölt tanulmány vezető szerzője.

A szakemberek szerint a Golf-áramlat által szállított meleg víz lehűl, amikor az Atlanti-óceán északi részére érkezik, majd alámerül és délnek kanyarodva az Antarktisz felé veszi az irányt egyfajta vízi futószalaghoz csatlakozva, amely évszázadok alatt ír le egy teljes kört.

Az Antarktisz körüli Déli-óceánon uralkodó erős szelek végül észak felé fújják a felszíni vizeket, utat engedve a több száz évig háborítatlan, olykor ötezer méteres mélységből érkező hideg vizeknek. A folyamat magyarázatot ad arra, hogy a Déli-óceán felszíne miért csupán 0,02 Celsius-fokkal melegedett évtizedenként 1950 óta, miközben a globális átlag 0,08 Celsius-fok volt.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a mélyről érkező hideg víz képes-e késleltetni az Antarktisz szárazföldi jégtakarójának olvadását, amely jelenleg a legaggasztóbb probléma a kontinenst illetően, mivel egy ilyen olvadás drasztikusan megnövelné a globális tengerszintet.

Az angliai Scott Polar Research Institute munkatársaként dolgozó Colin Summerhayes, aki maga nem vett részt a kutatásban, rámutatott, hogy az Antarktiszt övező vizek már nagyjából 1 Celsius-foknyi hőmérséklet-emelkedése is rossz hírt jelent a fagyos kontinens peremén lévő selfjegeknek (a parti síkságról a tengerbe belenyúló jégtömegek).

Armour megjegyezte, hogy a mélyről érkező hideg víz ugyan segít magyarázatot adni a tengeri jég állandó jelenlétére, ugyanakkor nem ad választ a kiterjedésének növekedésére, amelyet más tanulmányok a kontinenst övező szelek mozgásának megváltozásával hoznak összefüggésbe.

Rovatok