Index Vakbarát Hírportál

Már nem lehet diabetikus jelzővel ellátni élelmiszereket

2016. július 20., szerda 10:10

Mostantól nem használható élelmiszerek csomagolásán a diabetikus, vagy a cukorbetegek is fogyaszthatják megjelölés és azt ezt jelölő narancssárga kör sem. Ennek oka, hogy megtévesztő lehet cukorbetegeknek az élelmiszerek ilyen megkülönböztetése.

A folyamatos, szigorú kontrollt igénylő étrendet követők számára félrevezető lehet a piktogram, hisz úgy értelmezhetik, hogy korlátlanul fogyaszthatják a narancssárga körrel jelölt termékeket. Ez azonban nem így van hiszen ezek a terméket is tartalmaznak szénhidrátot.

A cukorbetegek étrendjének a lényege pedig az, hogy segítsen a vércukorszintet megfelelő értéken tartani, ehhez pedig bizonyos időközönként meghatározott szénhidrát mennyiségeket kell elfogyasztani.

A diabetikus élelmiszer kategóriát megszüntető EU rendelet 2013. július 20-án lépett hatályba, és három év türelmi időt adott a diabetikus élelmiszerek gyártóinak, forgalmazóinak arra, hogy felkészüljenek és átálljanak egy új szisztémára. A jogszabályt 2016. július 20-tól kötelező alkalmazni, ám az eddig az időpontig becsomagolt/piacra helyezett élelmiszerek a készletek kimerülésig (a szavatossági idő lejártáig) forgalmazhatók.

Rovatok