Index Vakbarát Hírportál

Szintet lépett az indiai űrtechnológia

2016. augusztus 29., hétfő 08:42

Sikeresen tesztelte vasárnap a rakétakilövések költségét jelentősen csökkentő, új hiperszonikus rakéta-hajtóművét India – írja az MTI az indiai űrkutatási szervezet (ISRO) közleménye nyomán.

A három tonnás, SCRAMJET nevű hajtóműrendszer különlegessége, hogy légköri oxigént használ az üzemanyag-égetéshez, nem pedig üzemanyag és oxidáló szer keverékét. A hajtómű lehetővé teszi, hogy a rakétafellövések költségét jelentősen csökkentsék: jelenleg egy kilogramm rakomány világűrbe küldése 20 ezer dollárba (5,5 millió forintba) kerül, a SCRAMJET tizedére csökkenti ezt a költséget.

Ez egy hatalmas siker. India belépett az ezzel a technológiával bírók tekintélyes klubjába

– mondta Kiran Kumar, az ISRO vezetője. Mindeddig csak az Egyesült Államok és Ausztrália rendelkezett ilyen típusú hajtóművel. 

Mióta a NASA 2011-ben leállította űrrepülős programját, erős nemzetközi verseny kezdődött az alternatív, többször felhasználható űrhajók kifejlesztésére. India saját űrkutatási programjában már komoly eredményeket ért el. A Mars körüli pályára szánt űreszközét 2013-ban indította útnak. Kutatói egy évtizeden belül akarják megépíteni és fellőni a többször felhasználható űrhajót.

Rovatok