Index Vakbarát Hírportál

Dráma van az északi sarkkörnél

2016. november 18., péntek 15:09

Különös és aggasztó dolgok történnek északon, ahol a szokásosnál sokkal lassabban kezdődik a téli jegesedés, és a 2012-es negatív rekordot is jócskán alulmúlja. 

A levegő hőmérséklete 20 Celsius-fokkal az eddigi átlag fölött van.

Annyira vékony a jégréteg, hogy nemrég egy teljesen átlagos vitorláshajó át tudott haladni az Északkeleti és az Északnyugati Átjárón, anélkül, hogy veszélybe került volna. Az északi jégolvadás esetleges környezeti, politikai és gazdasági hatásait korábban itt foglaltuk össze.

Zack Labe, a Kaliforniai Egyetem sarkkörkutatója twitben osztotta meg a Dán Meteorológiai Szolgálat grafikonját, amelyen jól látható, hogy a hőmérséklet nagyon rossz irányba változik - az a hatalmas tüske jelzi a szokatlan felmelegedést. Eközben Közép-Ázsia északi területein szokatlan hideget tapasztalnak.

Ez már a második egymást követő év, amikor az Északi-sarknál rémisztően magasra szökik a hőmérséklet. Tavaly év végén egy hatalmas vihar vitt meleg levegőt a régióba, és a pólusnál egészen az olvadáspontig nőtt a a hőmérséklet.

Az északi régió kétszer gyorsabban melegszik, mit a világ többi része, és ennek nagy hatása van Észak-Amerika és Európa időjárására, de Zack Labe szerint a mostanában tapasztalt sarkköri hőmérsékleti anomáliák tartóssága szokatlan.

A looking at changing #Arctic sea ice concentration from 9/1 to present. The colored lines indicate the 1980/1990/2000 average extents pic.twitter.com/9KUbsJTyvn

— Zack Labe (@ZLabe) November 16, 2016

A későn beinduló fagyásnak és a vékony jégrétegnek a következő olvadási időszakra is hatása lesz. A Twitteren megosztott kis videón is jól látszik, hogy óriási területek maradtak jégmentesek a korábbi évtizedek átlagaihoz képest, és az óceán szabad felületei még több hőt tudnak felvenni a napsugárzásból, tovább rontva a helyzetet.

Rovatok