Index Vakbarát Hírportál

Rekordmennyiségű műhold pályára állítására készülnek az indiaiak

2017. január 30., hétfő 09:18

Az Indiai Űrhivatal (ISRO) komoly rekordot tervez felállítani: egyszerre 104 műholdat állítanának Föld körüli pályára. A trükk természetesen az, hogy az összesen 1360 kilogrammnyi szatellit nagy része, 101 darab csak apró nanoműhold, és csak a maradék három az, amely a megszokott méretű.

A vállalás ennek ellenére nem egyszerű: a pályára állítás folyamata az, ahol megcsúszhat a mutatvány. A tervezett folyamat szerint először a három nagy (amúgy indiai ) műhold kerül le a sebesen száguldó rakétafokozatról, aztán 81 nanoműhold csúszik le sugárirányban a speciális tartóról, végül a maradék 20 is elszakad a szállítóeszköztől, de hogy pontosan milyen módszerrel, azt az ISRO nem árulta el.

Az indiaiaknak nem ez az első komoly teljesítménye: korábbi indítások során már pályára állítottak 122 műholdat (bár azokat nem egyszerre), de 2014-ben sikerrel küldtek szondát a Mars köré (az más kérdés, hogy a fedélzeten szállított műszerek nem tudták teljesíteni a kitűzött tudományos célokat). A közös ezekben a missziókban az volt, hogy az USA vagy épp az orosz űrprojektek költségvetésének töredékéből jöttek össze, bár abban nincs egyetértés, hogy melyik tényező az, ahol az ISRO a legnagyobbat spórolja – egyes vélemények szerint a dolgozók fizetése az egyik ilyen.

Rovatok