Index Vakbarát Hírportál

Szobrot küldene a Holdra egy párizsi művész

2017. február 15., szerda 10:58

Virágot formázó szobrot akar a Holdra küldeni Anilore Banon párizsi művész, jelentette az MTI. A tervek szerint szombaton indul útnak a SpaceX teherűrhajója floridai űrközpontból, fedélzetén a szobor modelljével, és a Nemzetközi Űrállomáson azt tesztelik majd az űrhajósok – köztük Thomas Pesquet, az Európai Űrügynökség francia asztronautája – , hogy miképp viselkedik az anyag az űrben.

A projekt megvalósulása érdekében a szobrásznő négy éve dolgozik együtt űrkutatókkal és egy mérnöki irodával. Tanácsukra ultrakönnyű anyagból készítette el alkotását. A szobrot a Hold szélsőséges hőmérséklet-ingadozásaitól egy speciális fólia fogja védeni. A Nemzetközi Űrállomás asztronautái különböző hőmérsékletek mellett súlytalanság állapotában tesztelik a modellt.

A Vitae (Élet) nevű szobor egy közösségi projekt, közölte Banon. Mint elmondta, a virág kelyhében az egyes kontinensek lakóinak kéznyomatait fogja megörökíteni, ami az emberiség jobb jövő utáni kutatását szimbolizálja. A virág kelyhe éjszakánként kinyílik, míg nappalra becsukódik: erről egy nikkel-titán ötvözet gondoskodik, mely éjszaka az alacsony hőmérsékletre reagál.

Banon egyelőre szponzorokat keres. Ahhoz hogy a Vitae-t a Holdra juttassák, a művésznő becslései szerint hárommillió dollárra (375 millió forintra) van szükség.

Nem ez lenne az első műalkotás a Holdon: 1971-ben az Apollo 15 egy kis alumíniumszobrot vitt a Holdra. Paul Van Hoeydonck belga művész Fallen Astronaut című szobrával az űrmissziókban elhunyt űrhajósokra emlékezett.

Rovatok