Index Vakbarát Hírportál

Brit tudósok szisztematikusan megmérgeznek egy erdőt

2017. április 3., hétfő 11:51

Egy brit tudóscsoport egy staffordshire-i erdőben vizsgálja a klímaváltozás hatásait. A projekt kedvéért egy kültéri laboratóriumot építettek ki az erdőben: egy csőrendszerből magas koncentrációjú szén-dioxidot bocsátanak ki, és megfigyelik, hogy reagál a növényzet a légköri változásokra.

A növények felszívják a szén-dioxidot, de még nem tudni, hogy milyen mértékben. A szén-dioxid műtrágyaként hat a növényekre, vagyis a növekedésüket segíti elő. A kutatók úgy vélik, a megnövekedett koncentrációjú szén-dioxidot a fák fel tudják szívni, de azt is gyanítják, hogy ennek megvannak a korlátai. Ezt több tényező befolyásolhatja, például a tápanyag- és vízhiány, illetve a hőmérséklet emelkedése.

A kísérlet lényege, hogy kölcsönösen előnyös feltételeket teremtsenek mesterséges körülmények között. A fák felszívják a fölösleges szén-dioxidot, ami egyébként a légkörben maradna, és felmelegítené a bolygót. A becslések szerint a fák a fosszilis tüzelőanyagok elégetésekor keletkező szén-dioxid harmadát-negyedét köthetik meg.

A kísérletsorozatot még csak az Egyesült Királyságban kezdték meg, de a kutatók több mint négy országra szeretnék kiterjeszteni a projektet.

Rovatok