Index Vakbarát Hírportál

Megtervezték a Halálcsillag lézerét

2017. április 3., hétfő 20:30

A Macquarie Egyetem kutatói bebizonyították, hogy egy gyémánttal megtöbbszörözhető egy lézer energiája. Ezt nagyjából úgy lehet elképzelni, mint a Star Wars Halálcsillagját – csakhogy ez már nem sci-fi, hanem valóság.

Az új lézer fejlesztésének nagy fontosságú és gyakorlati felhasználási területei vannak; az utóbbi időben a nagy energiájú lézereket már védelmi célokra is használják. Rich Mildren, a tanulmány társszerzője elmondta, hogy a nagy energiájú lézerek fejlesztése elsősorban biztonsági célokat szolgál, mert ezek hatékony védelmet nyújthatnak az egyre olcsóbb, így egyre nagyobb fenyegetést jelentő rakéták és drónok ellen.

A nagy energiájú szuperlézer működtetéséhez a lehető legnagyobb tisztaságú gyémántra van szükség. A lézereket a gyémánt konvergenciapontjába irányítva elérhető, hogy a sugarak egy pontban fókuszáljanak. A hatékonyságot a lézersugarak kombinációja adja: az új módszerrel elkerülhető az önálló lézeres technológiákra jellemző nyalábtorzulás.

Ez a felfedezés azért fontos, mert a lézerkutatásban a legnagyobb problémát a teljesítmény növelése jelenti. Egy bizonyos pont fölött nehéz boldogulni a hatalmas hő felgerjesztésével. A több lézer kombinálására épülő rendszerrel viszont jelentősen növelhető a lézerek teljesítménye.

Rovatok