Index Vakbarát Hírportál

Az első szénmentes nap az ipari forradalom óta

2017. április 24., hétfő 11:19

Múlt pénteken a teljes brit energiatermelés teljesen szénmentes volt, ami az ország történetének első ilyen munkanapja volt az ipari forradalom, vagyis a szénhasználat elterjedése – írja a Guardian.

Nagy-Britannia energiaellátása is igyekszik egyre nagyobb mértékben a megújuló források felé tolódni, illetve szén helyett inkább gázra támaszkodni. Ennek köszönhetően tavaly is produkáltak már rövidebb szénmentes periódusokat, de a leghosszabb ilyen eddig 19 óra volt. Ezt előbb múlt csütörtökön megismételték, majd pénteken be is állították az új, 24 órás rekordot.

National Grid can confirm that for the past 24 hours, it has supplied GB's electricity demand without the need for #coal generation. pic.twitter.com/vgyWEUYqZ4

— NG Control Room (@NGControlRoom) 2017. április 21.

A brit nemzeti energiahálózat szóvivője szerint a jövőben egyre több ilyen napra lehet majd számítani, ahogy fokozatosan kivezetik a környezetszennyező szenet az energiaforrások közül. 2015-ben még az energiatermelés 23 százalékárt volt felelős a szén, tavaly már sikerült 9 százalékra szorítani a részesedését. A kormány tavaly ősszel bejelentette, hogy 2025-re az utolsó szénerőművet is bezárják, hogy sikerüljön teljesíteni a klímaügyi vállalásaikat.

A brit szénmentes nap teljesítése szimbolikus eredmény is a klímaváltozás elleni globális harcban, hiszen 1882-ben Nagy-Britannia volt a világ első országa, amely szénalapú energiát kezdet használni.

Rovatok