Index Vakbarát Hírportál

Rekordmagas dagály pusztíthat Hawaiin

2017. május 23., kedd 14:37

Az előrejelzések szerint rekordmagas dagály éri el a héten a hawaii partvidéket, ami áradásokkal járhat. A tudósok szerint a globális felmelegedés okozta jelenség évtizedeken belül gyakorivá válhat a régióban, írja az MTI.

Áprilisban 112 éves rekordot megdöntő magasságú dagály okozott áradást a hawaii partvidék alacsonyan fekvő szakaszain. Hasonló méretű dagályra számítanak a hét második felében, a nyáron pedig - június és július második felében - további két ilyen jelenséggel kell szembenéznie a szigetnek. A víz várhatóan elborítja majd az utakat, és a part menti házakat is eléri.

Egyelőre ez a jelenség csak apróságnak tűnhet, de a tengerszint emelkedése miatt 2050-re évente több tucatnyi ilyen áradás pusztíthat a partvidéken - mondta el Chip Fletcher, a Hawaii Egyetem Óceán- és Földtudományi és Technológiai karának dékánja. Mark Merrifield, az egyetem oceanográfusának modellje szerint 2030-ra évente négyszer, 2050-re már évente 25 alkalommal, 2070-re pedig potenciálisan száz vagy annál is több alkalommal kell számolni hasonló áradásokkal.

Miközben Merrifield és Fletcher úgy véli, egyelőre nem jár komoly kockázattal egy-egy ilyen áradás, a két tudós arra figyelmeztetett, hogy hosszú távon lényeges veszélyforrássá válhat a jelenség. Különösen azért, mert ha gyakoribbá válik, nagyobb az esélye annak, hogy egyidejűleg érkezik egy trópusi viharral, ami fokozhatja pusztító hatását.

Rovatok