Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas siker az első, gyereken végrehajtott dupla kéztranszplantáció

2017. július 19., szerda 13:13

Egy Zion Harvey nevű kisfiú fertőzés miatt elveszítette mindkét lábát és kezét. Azonban egy kísérletinek számító beavatkozás után most már tud egyedül enni, fel tud öltözni és a lehetőségekhez képest teljes életet él.

2015-ben hajtottak végre Harvey-n a dupla kéztranszplantációs műtétet. Maga a műtét nem újdonság, az első hasonló beavatkozást 1998-ban végezték el, rá két évre pedig megtörtént az első dupla transzplantáció is. Azonban a nyolcéves kisfiú története orvosi szempontból - is - óriási sikersztori, hisz mindössze 18 hónappal a beavatkozás után már ír, egyedül eszik, és akár baseballozni is képes.

Ő lehet a követendő példa

A transzplantációk mindig hordoznak magukban veszélyeket, semmire sincs garancia. 

A gyereken végzett kéztranszplantáció műtéti, orvosi és funkcionális szempontból is sikeres lehet a megfelelő körülmények között

– írja egy, a The Lancet Child and Adolescent magazinban megjelent tanulmány.

A Harvey-n elvégzett 10 óra 40 perces műtétet két éves előkészület előzött meg az orvosi csapat részéről, továbbá négy műtős csapat dolgozott Harvey-n és a donoron egyaránt. 

A műtét után pár nappal Harvey már képes volt mozgatni az újait, mivel az izmai összekapcsolódtak az inakkal az új végtagjaiban. A folyamatos terápiáknak - videojátékkontroller használatának, báboknak, ujjgyakorlatoknak - hála folyamatosan fejlődtek a gyerek kézhasználati képességei: egy évvel a műtét után már tudott ollót használni és visszatért a tapintása. 

Persze a dolgok nem mindig mentek jól: a műtét után fertőzést kapott, a fájdalom miatt hét hétig a kórházban kellett maradnia, illetve egy ideig szinte ágyhoz volt kötve, míg a teste adaptálta az új kezeket. Ráadásul arra sincs garancia, hogy a test a későbbiekben is együtt fog működni az új végtagokkal: hosszú távon - ahogy Harvey idősödik és nő -  fennáll a krónikus kilökődés esélye. 

Nem kizárt, hogy később a szülőknek vagy Harveynak komoly döntést kell hoznia, ha a kilökődés kezelhetetlennek bizonyul. Az orvoscsapat minden esetre folyamatosan monitorozni fogja Harvey-t, hisz az ő transzplantációja a fő teszt, ami alapján megállapítják majd, hogy az eljárás használható-e szélesebb körben. 

Rovatok