Index Vakbarát Hírportál

A tudományos bizottságot vezető republikánus szerint a klímaváltozás tök jó dolog

2017. július 26., szerda 10:14

Az amerikai képviselőház űrkutatási, tudományos és technológiai bizottságának republikánus elnöke szerint a túllihegjük a klímaváltozást, pedig annak valójában egy csomó előnye van – írja a Gizmodo.

A texasi republikánus Lamar Smith a Daily Signal nevű oldalra írt véleménycikket a témában, "Ne higgyenek a szén-dioxiddal kapcsolatos hisztériának" címmel. Ebben kifejti, hogy a a fosszilis üzemanyagok felhasználásának komoly előnyei is vannak, amelyeket "gyakran figyelmen kívül hagynak és alulkutatott".

Smith érvei között szerepel, hogy a növények a szén-dioxidot felhasználják energiatermelésre, ezért ha teleeregetjük vele a légkört,  az végső soron az agrárszektor felpörgetéséhez, több és jobb minőségű étel előállításához vezet. Lám, az üvegházakban is használnak szén-dioxid generátort a termelés növeléséhez. Ráadásul a korábban kopár területeken is megjelenhet a buja vegetáció.

Emellett Smith szerint a sarki jég olvadása is "előnyös változásokat hoz a Föld geológiájában", hiszen olyan új kereskedelmi hajóútvonalak nyílnak meg így, amelyeken gyorsabban, kényelmesebben és olcsóbban lehet árut szállítani.

A Gizmodo linkekkel teletűzdelve elmagyarázza, hogy mindez miért méretes ferdítés, hiszen a tudomány általánosan elfogadott eredményei azt támasztják alá, hogy összességében masszívan vesztesként jövünk ki ezekből a folyamatokból, és a negatívumok messze meghaladják az esetleges, bár nem is bizonyított pozitívumokat:

Azt is megjegyzi a Gizmodo, hogy Smith legnagyobb kampánytámogatója az olaj- és gázipar, amelynek a karriere során 705 147 dollárt (mai árfolyamon 185 millió forintot) köszönhet, ebből több mint 100 ezret csak a 2015-2016-os ciklusban.

Még egyszer: Lamar Smith vezeti a képviselőház tudományos ügyekért felelős bizottságát.

Rovatok