Index Vakbarát Hírportál

Kinyílott a falloszvirág Washingtonban

2017. augusztus 21., hétfő 10:44

Három óriási titánbuzogány nagyjából egyszerre kezdett kinyílni a  washingtoni Capitolium mellett lévő botanikus kertben, ezért a környék most annyira büdös, hogy a dögszagot árasztó növények közelében érdemes gázmaszkot viselni. A meredező  falloszra emlékeztető  Amorphophallus titanum egyedek  5-12 évesek, és mindegyikük most nyílik először - írja az MTI.

Az egyik példány helyi idő szerint már vasárnap kinyílt, a másik kettő a szakember szerint augusztus 22. és 30. között követi a példáját. A legnagyobb növény nagyjából 2,13 méter magas.

A növényeket minden nap este 10-ig megtekinthetik az érdeklődők, de a látnivalóról azok sem maradnak le, akik nem tudnak pár péniszvirág miatt Washingtonba utazni, a virágzást ugyanis élőben közvetítik az interneten.

Szakemberek szerint az Amorphophallus titanum szagában

nyomai fedezhetők fel.

A titánbuzogányok egyébként Szumátra nyugati részéről származnak, de a botanikus kertekben nagyon népszerűek, a legtöbb helyen megtalálhatók. Washingtonban is 15-16 van belőle.

Csak akkor virágzanak, ha a föld alatti gumóban elegendő energiát tudnak elraktározni - írja az MTI. A növény magassága elérheti a három métert, a föld alatti gumó súlya pedig az 50-75 kilogrammot.

(Borítókép: Virágzó titánbuzogány (Amorphophallus titanum) a Washingtoni Botanikus Kertben 2017. augusztus 20-án. MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

Rovatok