Index Vakbarát Hírportál

Sötétségbe borul az Egyesült Államok

2017. augusztus 21., hétfő 11:24

Jó napokat élnek mostanában a teleszkópokat és védőlencséket forgalmazó cégek, mert hétfőn az Egyesült Államokban teljes napfogyatkozás lesz látható, ráadásul egészen nagy területen, 4200 kilométer hosszan, egy 100 kilométer széles sávban, Oregontól egészen Dél-Karolináig. A teljes napfogyatkozás megfigyeléséhez pedig komoly szűrőket kell beszerezni, mert megvakulhat, aki közvetlenül belenéz a napba. 

Utoljára 1918. június 8-án fordult elő, hogy a Hold árnyéka átszelje egész Észak-Amerikát, és 1979-ben volt az USA területén az utolsó teljes napfogyatkozás.

Kétszázmillió ember él legfeljebb egy napnyi autóútra a teljes napfogyatkozás sávjától.

Persze azok sem maradnak le semmiről, akik nem tudnak odautazni a napfogyatkozás helyszínére, mert több helyről élőben közvetítik a látványos jelenséget, ahogy sötétbe borul a nappal, és láthatóvá válik a központi csillagunk atmoszférájának külső része, a napkorona - írja az MTA a weboldalán.

A Föld, a Hold és a Nap nagyjából három évente sorakozik fel egy egyenesre, hogy rövid időre elsötétüljön az ég, ám a legtöbb esetben ezt senki sem látja, mert a Hold árnyéka lakatlan területen vonul át.

Az Egyesült Államokban észlelhető legutóbbi napfogyatkozások során még nem volt annyi embernek saját kamerája, hogy rögzítse az eseményt. Most viszont appok, mobilok, távcsövek és kamerák millióit irányították a Hold felé, hogy rendkívül hasonló napkoronás képekkel töltsék meg a világ adattároló szervereit, és hogy erről szóljon minden a közösségi médiában.  

Rovatok