Index Vakbarát Hírportál

A férfiaknál tüdőrákot okozhatnak az étrendkiegészítők

2017. augusztus 23., szerda 17:25 | aznap frissítve

A B6- és B12-vitamintartalmú étrendkiegészítőket rendszeresen és nagy mennyiségben fogyasztó férfiaknál, különösen a dohányzóknál, fokozottabb a kockázata a tüdőrák kialakulásának, írja az MTI.

A B6- és B12-vitaminok jótékony hatásai közé sorolják, hogy növelik az ember energiáját és javítják az anyagcserét, emellett széles körben úgy tartják róluk, hogy csökkentik a rák kialakulásának kockázatát. A Journal of Clinical Oncology című folyóiratban közölt mostani eredmények szerint azonban nagy mennyiségben fogyasztva ezek az étrendkiegészítők épp ellenkező hatással bírnak.

Arra jutottunk, hogy azoknál a férfiaknál, akik tíz éven át nagy mennyiségben fogyasztottak táplálékkiegészítőket, elsősorban B6- és B12-vitamint, jelentősen megnövekedett a tüdőrák kialakulásának kockázata

- húzta alá közleményében a kutatást vezető Theodore Brasky, az Ohiói Állami Egyetem rákközpontjának munkatársa. A szakemberek több mint 77 ezer amerikai páciens egészségi állapotát követték figyelemmel több mint egy évtizeden át.

A szakemberek megállapították, hogy az érintett táplálékkiegészítőket tíz éven át nagy mennyiségben fogyasztó férfiaknál nagyjából kétszeresére, míg azoknál, akik emellett dohányoztak is, háromszorosára-négyszeresére nőtt a tüdőrák kockázata.

A nők esetében ugyanakkor nem növelte a kockázatot a B6- és B12-vitamintartalmú étrendkiegészítők hosszú távú, nagy dózisú fogyasztása.

Férfiak esetében a B6-vitamin ajánlott napi beviteli mennyisége mindössze nagyjából 1,5 milligramm, míg a B12-vitaminból kevesebb mint 2,5 mikrogramm. A tablettaformában kapható étrendkiegészítők esetében egy dózis akár 5000 mikrogramm is lehet, ami jóval több a naponta ajánlott mennyiségnél. Az étrendkiegészítők szedése helyett a szakember húsok, csicseriborsó és vitaminnal dúsított gabonatermékek fogyasztását javasolja.

Rovatok